С носителката на „Златен ключ“ ‘2018 и отличието Координатор на годината на ПДИ ‘2018 разговаря Диана Банчева

Емилия Димитрова
Гергана Жулева връчва наградата на Емилия Димитрова

Изминалата година беше без съмнение твоята година.


Беше добра година, наистина. Имах силни текстове, свързани с тежки разкрития и с много работа. Едно от значимите ми разследвания бе за конфликта на интереси в Дирекция „Социално подпомагане“ в община Габрово. Разследване, по което работих близо година и в резултат директорката напусна поста си. Тя притежаваше и частен дом за стари хора, към който насочваше пациенти. След разследването от Министерството на труда и социалната политика назначиха проверка. Тя установи, че на служебния компютър на директорката има инсталирани камери, чрез които в работно време е наблюдавала какво се случва в дома.


Какви средства използва в разследването?


Когато имам нужда, използвам Закона за достъп до обществена информация. А винаги има нужда. В конкретния случай подадох заявление до Регионална здравна инспекция – Габрово, Областна дирекция по безопасност на храните – Габрово, Министерство на труда и социалната политика. От министерството поисках доклада от проверката, която бяха извършили. Отказаха, било служебна информация. Така или иначе, сдобих се с този доклад и съдържанието му натежа в съда на втора инстанция по гражданско дело, заведено срещу мен и издателя на сайта „За истината“, където беше публикувано разследването – за клевета и уронване на престижа.


В разкриването на нередности – кои са приятелите и кои неприятелите?


На срещата ни в София споделих, че използването на ЗДОИ е като апетита. Както апетитът идва с яденето, така и колкото повече използваш закона, толкова по ти се услажда да го ползваш. А и в екипа на ПДИ имам съмишленици. Не само подкрепа усещам, но и хора, интересуващи се от това, което се случва. Подкрепя ме и екипът от сайта „За истината“. Здраво ядро сме, помагаме си. Имам подкрепа и на регионално ниво. По време на съдебните дела срещу мен от въпросната директорка, колеги от Севлиево и Габрово застанаха зад мен. Присъстваха на делата. Свидетелстваха. Бяха ми морална опора. Е, имаше и колеги, които свидетелстваха в полза на отсрещната страна. 


Доколко използват колегите ти журналисти ЗДОИ?


През миналата година в Севлиево са подадени 17 заявления по ЗДОИ от журналисти. От срещата с колегите в страната се чу, че има области, в които заявленията от журналисти са по едно-две. В района, в който аз живея и работя, законът се ползва. И то активно. И не са само от мен.


Отговорност е да си координатор на ПДИ, при това вече пет години?


И отговорност, и привилегия, които осмислят професионалните ми занимания.


С какви въпроси се обръщат към теб гражданите?


Най-вече за помощ при формулирането на заявление. Веднъж насочих гражданин, който имаше проблеми с конкуренцията в бизнеса, към юристите на ПДИ. Междувременно му помогнах да изготви заявление до Регионална инспекция по околна среда и водите – Велико Търново. Оттам стана ясно, че негова конкурентна фирма не е получила необходимите разрешителни. Така той получи нужната информация да продължи битката си с нелоялния конкурент. В друг случай гражданин от Севлиево ме потърси, защото пред дома му имаше недобре заустен канал и през лятото миризмата беше неприятна. Става дума за един район в Севлиево, където са основно къщи и много семейства водят децата си там, за да играят в дворовете на въздух. Пуснахме заявление до община Севлиево. Те направиха проверка и отстраниха проблема. И Ангел Ангелов от Дряново се обажда често. Много активен човек, с активна гражданска позиция.


Очакванията ти за тази година?


Да работя така, както аз разбирам занаята – да търся отговори, да търся информация, да се опитвам да науча това, което обикновено не ми казват, а смятам, че хората трябва да го знаят. Само така институциите започват да работят в наш интерес.


Получава ли се?


Бавно. Това е процес. Стъпка по стъпка. След като попитах община Севлиево защо не е публикувала проекта си за бюджет, направих публикация как община Габрово е организирала процеса перфектно. И ето че проектът на Севлиево бе публикуван преди гласуването на общинския съвет. Това не се беше случвало досега. Не казвам, че аз съм ги предизвикала, но си го мисля.


За какво друго си мислиш?


Да не се сърдят на нас, журналистите, че задаваме въпроси. Това ни е работата. Да не ни упрекват, че сме прекалено любопитни, защото това ни е работата. Информация, за която настояваме, я искаме заради гражданите, а не за да й се любуваме. Ако администрацията и властите планират наистина да бъдат по-отворени към гражданите, просто трябва да работят, както работим и ние.


© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.