Калина ГРЪНЧАРОВА, Координатор на ПДИ за област Силистра
Димитър Пецов
Димитър Пецов

Димитър Пецов е един от най-активните граждани в Силистренска област ползващи ЗДОИ. Той е създател и администратор на групата „Граждански контрол Силистра” в социалната мрежа Фейсбук, чрез която информира за работата и различните решения на местната власт в областния център. Той е два пъти носител на наградата „Златен ключ” в категория „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ”, която Програма Достъп до Информация връчва всяка година на 28 септември по повод Международния ден на правото да знам.

 

Кое Ви накара да ползвате активно Закона за достъп до информация?

 

Първоначалният повод беше искане за предоставяне на информация по определен проект на Община Силистра през 2017 г., по който не ми отговориха и заведох дело за мълчалив отказ. Отказът беше отменен от Административен съд – Силистра. Впоследствие се натъкнах на други проблеми с прозрачността и управлението в общината и самата ситуация ме провокира да го използвам, защото това е много добър инструмент за промяна на институциите. Прозрачността и доброто управление са моите каузи на местно ниво и законът ми помага в това отношение.

 

Настъпиха ли някакви промени през годините?

 

По отношение на заявленията вече нямам мълчаливи откази от Общината и отговарят в срок. Което не отменя нуждата от водене на дела, когато не ме удовлетворява отговора. Последното беше преди два месеца във връзка с едно дарение от бизнесмен на общината – дарява недвижим имот, след което заявява желание да получи многократно по-голяма част от общински имот в същата сграда. От общината отказаха да дадат информацията за това дарение, заявявайки, че информацията за договорите, които сключвала общината, нямали обществен характер. Административният съд се произнесе, че в случая е налице „еманация“ на надделяващ интерес, който е свързан с разкриване на корупция и повишаване на прозрачността на институциите и задължи кмета да предостави информацията.

 

Станаха ли по-открити институциите? Отговарят ли в срок?

Откритостта е последица от различни фактори - има законодателни изисквания за публикуване на информация пак по ЗДОИ, което ги прави открити. За другите неща, които не ги обявяват, а особено се опитват да прикрият, питаме със заявления и водим дела ако трябва. Общо взето институциите отговарят в срок - някои по-рано, но повечето спазват крайния срок, което не е задължително.

 

Коя е институцията обект на подадени най-много Ваши заявления?

 

Община Силистра. Тя е и обект на най-много заведени дела по ЗДОИ.

 

Коя е най-откритата и коя е най-затворената институция по ЗДОИ?

 

От тези, до които съм отправял заявления повече от един път, а не инцидентно, не бих казал, че има някоя, която може да се нарече най-открита. В случаите, в които съм отправял питания към тях, е ставало дума за опити за прикриване на нещо - назначения, зависимости и т.н. 

 

А има ли ефект? Как се отразява информацията, която получавате чрез ЗДОИ върху гражданите? Ползват ли Вашия пример и те?

 

Има ефект, най-малкото получената информацията ни дава възможност да си съставим собствено мнение за работата на институцията, както е записано в чл. 2 на Закона за достъп до обществена информация.

 

Гражданите се информират от това, което получавам по реда на ЗДОИ и публикувам в страницата „Граждански контрол Силистра”, която администрирам във фейсбук, и в медиите, с които си сътруднича. Засега не мисля, че има такива, които ползват моя пример. Но не съм сигурен, все пак може и да има такива, които са се вдъхновили. Случвало се е някои да се консултират с мене по повод заявления и водене на дела.

 

Колко откази на подадените заявления сте получавали досега? Вашите действия след това?

 

Четири от Община Силистра: един мълчалив, а другите три са с решение за частичен достъп, в които се съдържат откази. Съответно за тях имам заведени четири дела пред Административен съд – Силистра.

 

Вие сте получавали неведнъж заплахи заради интереса по различни обществени теми през годините? Спокойно ли е сега при Вас?

 

Освен заплахи, получавах и атаки – тоест осъществени заплахи. Последно беше с подхвърляне на наркотици в автомобила ми, за което все още се води разследване срещу неизвестен извършител. Но аз следвам принципа „продължаваш напред, въпреки всичко“, и така свикват с новите стандарти в отношенията.

 

Защо гражданите трябва да ползват ЗДОИ? Какво сочи Вашата практика?

 

На първо място, за да се научат на гражданска активност. Тя е необходима, ако искаме да живеем в по-добро общество – общественият интерес трябва да е над всичко, а не собственият ни егоистичен. На второ място, защото ЗДОИ е един много полезен инструмент за промяна на институциите – овластява гражданите реално спрямо тях. И на трето място, защото е интересно.

 

© 2022 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.