Материала подготви Ралица Кацарска, ПДИ


В Деня на народните будители екипът на предаването „Кой говори“ по Дарик радио избра да разкаже за фондация „Програма достъп до информация“ – по думите им една организация, която разбива всички митове, които витаят в общественото пространство за неправителствения сектор.

 

Поводът е рожденият ден на Програма Достъп до Информация – 23 октомври – когато тя навърши 27 години.

 

От своето начало през 1996 година, Фондация ПДИ работи само и единствено в полза на цялото общество: провежда постоянна кампания за подобряване състоянието на достъпа до информация в България, участва активно в международни мрежи и инициативи, свързани със защитата на едно от най-важните ни демократични права - правото на информация.

 

Как започва всичко?

 

Гергана Жулева, един от учредителите, дългогодишен изпълнителен директор, а понастоящем председател на Управителния съвет на ПДИ припомни историята: „През 1996 година група икономисти, журналисти, социолози се събирахме с идеята да се разпространи знанието за правото на достъпа до информация и да се подпомагат хората да упражняват това свое право. Тогава ние имахме само Член 41 от Конституцията и тълкувателното решение на конституционния съд.“

 

В резултат на просветителската работа на екипа на ПДИ се промени из основи схващането за достъпа до информация. Стана ясно, че това е достъп до документи, до данни, въз основа на които гражданите си съставят мнение за работата на администрацията.  

 

През 2000 година се прие Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

 

Каква е реалната полза за обществото от работата на ПДИ?

 
„Реалната полза не е винаги видима. Ние говорим за 27 години, през които работим като "агенти" на българските граждани и техните права", каза Александър Кашъмов, изпълнителен директор на ПДИ.  Например, отчетите за изпълнение на публичните бюджети се отказваха, не бяха публични.

 

„Програма Достъп до Информация” също така спечели дела за достъп до стенограми, за които се твърдеше, че са тайна. Такива са стенограмата от срещата на президента Първанов с Путин през 2008 година и стенограмата от заседанието при президента Плевнелиев за фалита на КТБ.

 

Друг успех е установяването на незаконосъобразното класифициране на някои документи като секретни. В хода на делото главнията секретар на Министерския съвет взе решение да декласифицира около 1500 документа за първи път в историята на България.

 

Чрез ЗДОИ  Христо Христов направи голямото си разследване за убийството на Георги Марков.  Еколозите непрекъснато търсят достъп до информация за замърсяването на въздуха. Водят се дела и в сферата на ядрената енергетика.

 

Водещият предаването Георги Донков отбеляза, че ПДИ е вероятно единственото НПО в България, което основава международен ден, признат от ЮНЕСКО и ООН. Става въпрос за 28 септември – Международния ден на правото на информация.

 

Голяма част от текстовете в ЗДОИ и неговите изменения са или дело на ПДИ или са консултирани с ПДИ.

 

Според гражданите това е най-работещият закон. Някои го наричат „закона на гражданите“ или „закона за гражданите“. Чрез ЗДОИ  хората получават допълнително оръжие. С годините те се научиха, че това е средство да държиш отчетна дадена институция.

 

Другите за ПДИ

 

Цветомир Тодоров, БИПИ: БИПИ  е получавал наградата за активно ползване на ЗДОИ. Наградата е много важна за тях, защото носи удовлетворение, че имат истински съмишленици.

 

Иван Петров,  гражданин: Има известни трудности да получиш информация, но когато успееш да промениш мнението на институциите, това е успокояващо. Информацията дава възможност на индивида да се развива и да бъде силен опонент.

 

Генка Шикерова, журналист:  Благодарение най-вече на ПДИ много голяма част от наличните данни бяха вкарани в различни видове регистри и сайтове.  Така те са по-четими и по-лесни за анализ.

Продължават ли да създават проблеми институциите?

 

За 23 години нещата напреднаха изключително много. Има институции, чиито страници станаха толкова добри, че почти е излишно подаването на заявление за достъп. Министерство на електронното управление разработи Портал на отворените данни.

 

Има динамика през годините. Сега общините са сред най-прозрачните. А преди те бяха най-непрозрачни.

 

Много е важно годишното проучване на ПДИ, т.нар. Одит на активната прозрачност. Институциите вече свикнаха и дори очакват одита.

 

Общините, които ние оценяваме като добри, са с различен мащаб. Въпрос на политическа воля и институционална памет. И, разбира се, човешкият фактор. Да речем служителят по достъп до информация. Там, където има такива служители, като община Сливен, там самата система на мениджмънт на информацията е много добра.

 

Екипът на ПДИ

 

Екипът на ПДИ е от хора, които харесват това, което правят. Сегашният екип е от хора, които работят поне 15-16 години и са с много голям опит. Имаме координатори в областните градове, които са местни журналисти. Това е принцип , който спазваме от 1997 година. Те посредничат за казуси. Това е полезно и за нас и за гражданите в страната.

 

През последните месеци засилихме правната помощ.

Цялото предаване слушайте в интернет страницата на Дарик радио: https://darik.bg/vlastta-na-grazdanite-programa-dostap-do-informacia-garant-za-demokraciata-v-balgaria

© 2023 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.