Защо електронни заявления за достъп до информация засипаха училища в областите Бургас, Варна, Враца, Търговище, Разград, Кърджали, Стара Загора и Велико Търново

Здравка Маслянкова, координатор на ПДИ във Велико Търново
Здравка Маслянкова
Здравка Маслянкова

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ алармира на 29 януари 2019 за порочна схема за източване на училищните бюджети

 

Според централата на неправителствената организация, базирана във Велико Търново, схемата е свързана със Закона за достъп до обществена информация. „На официалната електронна поща на училището се изпраща писмо с искане за информация по ЗДОИ. Искането може да е елементарно и на пръв поглед безсмислено, но неглижирането му и мълчаливият отказ, водят до съдебни дела и огромни разноски за адвокатски хонорари, които трябва да бъдат платени от училищния бюджет“, посочи Деян Колев от „Амалипе“.  „Към момента има случаи, при които на директори им се е наложило да платят по делото от по 3000 лв. Незнанието струва скъпо, затова предупреждаваме училищните директори да си четат мейлите, включително и писмата, попаднали в спам. Те се изпращат около празници и повече почивни дни, което прави почти неизпълним 14-дневният срок по ЗДОИ за отговор, след което следват съдебни дела“, коментира Теодора Крумова от „Амалипе“.

 

Мейлите до великотърновските училища са от 28 януари, първият ден от грипната ваканция, и предизвикаха притеснения в училищните директори. Пред вестник „Борба“ двама от училищните директори са коментирали ситуацията. „Всички великотърновски директори обсъждахме този казус. Аз не бях видял писмото, защото при мен дойде в спам пощата. Училищният юрист подготвя отговор и ще го изпратим в законовия срок“, посочва директорът на СУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев. „Губим си времето, но ще отговорим“, е заявила директорът на най-голямото великотърновско училище СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска.

 

В основата на психозата за източване на училищните бюджети чрез електронни заявления се оказа софиянецът Васил Николов. От ноември 2018 досега той е изпратил стотици електронни заявления по ЗДОИ до училища от областите Бургас, Варна, Враца, Търговище, Разград, Кърджали, Стара Загора и Велико Търново. В заявленията си Николов иска информация за брой лица, придобили и упражнили правото си на пенсия, но продължаващи да работят; брой лица, придобили право на пенсия, но не е упражнено; брой лица без педагогическа правоспособност.  

Васил Николов обясни, че представлява Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. „Изпращам заявленията до училищата, защото провеждаме инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с предложения за промени в Кодекса на труда и в Закона за предучилищното и училищното образование. Все още не сме формулирали предложенията, но те са свързани с пенсионерите, които училищните директори държат на работа, като същевременно има млади хора, които не могат да започнат работа в образователната система“, поясни Васил Николов.

 

Много от училищните директори не отговорили в 14-дневния срок. Гражданинът изчаквал още месец, изпращал напомнително писмо и при неполучаване на отговор, чрез адвоката си Анна Петкова, подавал до съответния Административен съд жалба срещу мълчаливия отказ.

 

„До дела обаче не се стига и няма присъдени адвокатски хонорари от по 3000 лева, които да платят училищата. Няма съд, който да присъди такъв хонорар по административно дело. Нали си давате сметка, че при например 100 подадени заявления и получен мълчалив отказ, трябва да платя 1000 лева такси за образуване на делата. Нямам намерения да плащам съдебните такси, така или иначе училищата получават призовка, че срещу тях има жалба в съда и след това веднага ми изпращат информацията“, чистосърдечно си призна Васил Николов.

 

Оказа се, че все пак е имало 3000 лева присъден от съда адвокатски хонорар по дела по ЗДОИ, спомни си гражданинът. „Съдихме директорката на ДГ 2 „Звънче“ в София, която отказа информация за приема на хронично болни деца. Делата бяха шест и по всяко от тях съдът присъди разноски по делото по 500 лева и така се получиха въпросните 3000 лева“, обясни Васил Николов.

 

ЗДОИ не е бухалка за заплахи срещу никого, но училищните директори следва да са наясно, че учебните заведения са задължени лица по ЗДОИ и без да се интересуват защо му трябва на интересуващия се исканата информация, просто трябва да преценят дали е допустимо да я предоставят, да се аргументират, ако тя не е публична, и да си изпълнят законовото задължение. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.