Престижното състезание се проведе в периода 15-19 април 2024 г. в Оксфордския университет

Диана Банчева, ПДИ

 

Изпълнителният директор на „Програма достъп до информация“ адв. Александър Кашъмов бе съдия във финалните международни кръгове на 17-то годишно състезание Price Media Law Moot Court, което се проведе в Оксфордския университет на 15-19 април 2024 г.

 

Състезанието Price Media Law Moot Court или накратко Price Moot Court едно от най-престижните ежегодни международни състезания по право. Фокусът е върху международното медийно право и свързаните с него права на човека като свобода на изразяване, свобода на религията, свобода на сдружаване и различни аспекти на неприкосновеността на личния живот.

 

Съдебните спорове стъпват върху Всеобщата декларация за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека и Международния пакт за граждански и политически права. През последните години сред дебатираните теми са онлайн реч на омразата и отговорността на интернет посредниците. С повече от сто отбора, участващи годишно, Price Moot е най-голямото състезание по право в света в своята област.

 

„Състезанието Price Moot Court, в което отбори на студенти и докторанти от цял свят премерват сили по казус, свързан със свободата на словото, повече от десетилетие допринася за развиването на младите юристи от всички континенти в областта на правата на човека и конкретно – на свободата на словото. Високото ниво на подготовка, което отборите показват, е залог за това, че утре ще имаме по-добро състояние на защитата на основните права“, подчерта адв. Александър Кашъмов, който неколкократно е съдийствал в журито, както в регионалните, така и в международните кръгове на престижното състезание.

 

„Очакването и надеждата ни е в следващото издание да се включат отбори от млади български юристи“, сподели той.

 

Състезанието Price Moot Court се организира за пръв път през 2008 г. от Програмата по сравнително медийно право и политика към Оксфордския университет и носи името на директора-основател на програмата Монро Е. Прайс, професор, специализиращ в комуникационното право. Целта е да се привлече вниманието върху международното право, свързано със свободата на изразяване. През 2017 г. Институтът за човешки права Бонаверо към Правния факултет на Оксфордския университет поема ролята на организатор. През 2021 и 2022 година международните кръгове се провеждат онлайн.

 

Международните финални кръгове на конкурса се провеждат в Оксфордския университет. Обикновено те се съпътстват от поредица от събития като семинари и работни срещи за правата на човека и застъпничество, което добавя стойност към съдържанието на състезанието по право. Често студенти, ментори и съдии разглеждат казуси, с които никога не са се сблъсквали в националната юрисдикция.

 

Националните и регионалните кръгове са въведени през 2010 г. Оттогава са се провеждали в Афганистан, Америка, Азиатско-тихоокеанския регион, Китай, Африка, Източна Африка, Западна Африка, Близкия изток, Южна Азия, Северна Европа, Североизточна Европа и Югоизточна Европа. През 2019 г. регионалните кръгове стават задължителни за всички отбори, без възможност за директна квалификация за Оксфорд. През 2022 г. кръговете за Югоизточна Европа и Североизточна Европа са обединени в кръговете за Централна и Източна Европа, а през 2023 г. всички европейски кръгове минават в един регион.

 

Победител в тазгодишното издание на състезанието Price Moot Court е отборът на Чикагския университет. Втори са младите юристи от Университета по мениджмънт в Сингапур.

 

 

© 2024 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.