28 януари 2019 г.

На 28 януари в Европа се отбелязва Денят на защита на личните данни. На 28 януари 1981 е приет първият международен правнозадължителен документ в тази област – Конвенция № 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни. Комитетът на министрите на Съвета на Европа отбелязва датата като официален повод за честване със свое решение от 26 април 2006.

 

От 25 май 2018 защитата на личните данни е регламентирана в правото на Европейския съюз /ЕС/ с Общия регламент за защита на данните.

 

Антинагради „Големия брат“ 2019


Антинаградата “Big Brother” е учредена през 1998 от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на антинаградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". В романа Големия брат е символ на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

 

По повод Европейския ден за защита на личните данни, Фондация Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България ще обявят антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) 2019. Те се връчват на държавни и частни организации, които с са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

 

Всичко за кампанията, както и отличените през годините, може да видите на страницата: https://bigbrotherawards.bg/.

 

В рамките на обявения за номинации срок, постъпиха следните релевантни предложения:

 

За държавна организация: Държавна агенция „Национална сигурност“, Агенция по вписванията, Община Ловеч, Прокуратурата на РБългария, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Народното събрание на РБългария.


За частна организация: Общинска фирма „Общински гори“ – Елин Пелин, Център за обучение на педагогически специалисти ЕООД, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Частните съдебни изпълнители, МБАЛ Тримонциум – Пловдив.


Церемония по връчване на антинагради „Големия брат“ 2019

 

Церемонията по връчване на антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) ще се проведе

на 3 февруари (неделя) 2019
от 11.00 ч.
в Литературен клуб „Перото“ – гр. София (в сградата на НДК)


Изданието на антинаградите "Големия брат" през 2019 г. се извършва с подрепата на фондациите Renewable Freedom Foundation и Mozilla Foundation.

 

Заповядайте!