24 септември 2012 г.
Магнит за Деня на правото да знам
Магнит за Деня на правото да знам, поръчан от ПДИ за 10-ия Ден на правото да знам
Дизайн: Делян Стефанов

Програма Достъп до Информация ще проведе Десетата церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам


Бъдете наши гости на 28 септември 2012 г., петък от 12.00 ч.

в националния пресклуб на БТА: София, бул. „Цариградско шосе” 49.


За десети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международният Ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е:


- да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация;

- да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото;

- да се посочат институциите, които грубо нарушават правото на достъп до информация.

 

Община Добрич и Община Мездра, Областна администрация – Стара Загора и Областна администрация – Хасково, Изпълнителна агенция по околна среда, РИОСВ - Хасково, Национален институт за помирение и арбитраж и Административен съд – Ямбол са номинирани в категорията Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани”.  

 

За активно упражняване на правата си по ЗДОИ са номинирани гражданите: Иван Атанасов (Харманли), Тодор Бойчев (Хасково), Кънчо Бонев (Варна), Николай Цветков (Варна), Цветана Гочева (София), Димитър Димитров (Плевен), Юлиян Цанков (София), Дияна Бончева  (Ямбол), Вилям Попов (София), Иван Дафинов (Кърджали).

 

Движение с екологична насоченост, Българска асоциация за погребална култура, Фондация „4 лапи” и Български институт за правни инициативи (БИПИ) са номинирани за неправителствени организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес.

 

В категорията „Най-добри журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация се състезават журналистите Красен Николов – Медиапул, Живко Константинов – Нова ТВ, Доротея Дачкова – в-к "Труд", Валя Ахчиева – БНТ и екипите на вестниците „24 часа” и „Отзвук” - Смолян.

 

Номинирани за анти-награда „Катинар” са Министерство на околната среда и водите, Столична община, Община Харманли,  Службата по геодезия, картография и кадастър – Варна, Районна прокуратура-Варна, Министерски съвет, Върховен административен съд. За анти-наградата „Вързан ключ” (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават Община Ямбол, Община Пловдив, Община Пазарджик, Районна прокуратура – Варна, Административен съд София – град, Министерство на отбраната.

 

Номинациите вижте на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations_bg.php.

 

На 28 септември 2002 г. в София неправителствени организации от различни страни създадоха Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията.

 

Мрежата на застъпниците за свобода на информацията предложи 28 септември да бъде отбелязван като МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПРАВОТО ДА ЗНАМ, символизиращ световното движение за популяризиране правото на информация. Днес тази инициатива се отбелязва в повече от 50 страни.

 

Повече за Деня на правото да знам четете на специалната страница www.righttoknowday.net или в последния брой на Информационния бюлетин на ПДИ - брой 8(104), 2012.

 

Очакваме ви!Програма Достъп до Информация

Тел.: +359 2 988 50 62, +359 2 981 9791

e-mail: office@aip-bg.org

www.aip-bg.org


 

 

 


Десетата церемония за Деня на правото да знам в България се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

 

 

 

 

За трета поредна година Фирма осигурява награда за победителя в една от категориите.

 

За трета година награда осигурява и България ЕАД.

Отново имаме любезното съдействие на и на АД.