16 септември 2005 г.

Програма Достъп до Информация проведе четиридневен цикъл дискусии за практикуващи журналисти по въпроси, свързани със свободата на информацията.


Целта бе да се запознаят практикуващите журналисти с възможностите, които дават правата по ползването на Закона за достъп до обществена информация, както за целите на разследващата журналистика, така и в ежедневните професионални справяния за представяне на новини.

 

Дискусииите бяха с подчертана практическа насоченост и се водеха на английски език от г-н Едуард Фихе – холандски експерт по комуникациите. Г-н Фихе е парламентарен журналист с 10 годишен опит, специалист по комуникациите за общините и областите в Кралство Холандия, работил по множество проекти в областта на журналистиката и комуникационните стратегии в Източна и Централна Европа и Африка. Дискусиите се провеждоха на 13, 14 и 15 септември, в Център за култура и дебат “Червената къща” – ул. “Любен Каравелов” 15, София. На 16 септември 2005 г., подобна дискусия се проведе с журналисти от Пловдив в зала “Пълдин”, хотел “Тримонциум”, гр. Пловдив от 10,00 до 14,00 часа. Снимки от дискусиите.

 

Дискусиите се осъществиха в рамките на проект “Прилагане на Закона за свобода на информацията”, изпълняван от VVMZ East European Investment Services B.V., Холандия и Фондация ПДИ с финансовата подкрепа по програма МАТРА на Министерството на външните работи на Холандия.