17 септември 2013 г.

Поради големия интерес и все още пристигащите номинации в шестте категории за Деня на правото да знам, на своето първо заседание журито за Деня на правото да знам реши да удължи срока за номинации.

 

Всеки може да номинира своя фаворит за награда или анти-награда в шестте категории за 2013  на www.righttoknowday.net/nominations/2013/  до 20 септември (петък) 2013.


Позитивни награди “Златен ключ”

1. Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ);

2. НПО, най-активно упражнявало правата си по ЗДОИ;

3. Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация;

4. Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация;

Антинагради:

1. Катинар” за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация;

2. Вързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ.

 

 

Единадесетата церемония по случай Международния Ден на правото да знам ще се проведе на 28 септември 2013 от 12:30 ч. в Пресклуба на БТА (София, бул. "Цариградско шосе" 49).


Може да проследите и кои са били номинациите по категории през 2012: http://www.righttoknowday.net/nominations/2012/.

 

Обновената страница www.righttoknowday.net позволява да се проследят хронологично  10те церемонии в България, всички наградени в отделните категории по години с много снимки, видеоинтервюта и документалния филм „28 септември – Ден на правото да знам”.

 

Страницата съдържа всички материали, свързани с кампанията за популяризиране на 28 септември – плакатът, брошурата, магнитът, кратки репортажи от церемониите през 2009 и 2010, инициативите на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията по повод Деня на правото да знам, в които ПДИ е участвала: http://www.righttoknowday.net/promotion/.

 

Може да слушате песента „Дишай!”, посветена на празника.

 

Обновяването на страницата на ПДИ стана възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.