27 февруари 2024 г.

 

Гергана Жулева, председател на управителния съвет на ПДИ, и Александър Кашъмов, изпълнителен директор на ПДИ, се срещнаха с президента на Словения Наташа Пирц Мусар по време на официалното й посещение в България. Срещата бе по покана на Посолство на Словения в България.

 

Президентът Пирц Мусар беше в продължение на два мандата комисар по достъпа до информация и защитата на личните данни на Словения. Нейната активна дейност в това отношение надхвърли границите на страната, като тя бе един от най-разпознаваемите комисари в Европа за последните две десетилетия.

 

"Имам много мили спомени и от сътрудничеството с Гергана Жулева и Александър Кашъмов, с които заедно изградихме образа на Европа в областта на достъпа до обществена информация", заяви Наташа Пирц Мусар пред българските медии. "Двамата направиха много за България и Европа в тази област и днес все още работят в тази изключително важна за демокрацията правна сфера".

 

В рамките на официалното си посещение в България словенският президент обяви твърда подкрепа за пълното присъединяване на България към Шенген.