23 юли 2012 г.

ПДИ проведе обучение на журналисти от Шумен, Разград, Добрич, Варна и Силистра по проект „Граждански одит на активната прозрачност на управлението

 

Общинската и областната администрации в Добрич са лидери в Североизточна България в класацията за най-публична администрация, а шуменските са окупирали последното място. Тези резултати от проучването на Програма Достъп до Информация за активно публикуване на информация бяха огласени на работна среща в Радио Шумен. Анализирани са сайтовете на 474 структури на изпълнителната власт, рейтингът на община Добрич е 52 точки, на Разград - 40,6, на Варна – 23,1, на Силистра – 21,1, а на Шумен едва 15,3. В анализа си, Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, подчерта че проучването е приключило на 16.03.2012 и е възможно сайтовете на някои институции да са вече обогатени. Участниците в работната среща констатираха, че в сайта на Община Шумен няма публикуван нито един договор, а информацията в него рядко се актуализира.

 

Ръководителят на правния отдел на ПДИ Александър Кашъмов представи на присъстващите 28 журналисти практики по търсене на информация през регистъра на обществените поръчки, търговския регистър, както и други публични регистри. Той анализира най-фрапиращите случаи, постъпили в ПДИ, сред които бе откроен казусът на в.”Виделина” от Пазарджик. Журналистът от в. „Капитал” Иван Михалев представи 10-те най-полезни регистри в практиката си и разказа как е ползвал информацията от тях за своите журналистически разследвания. В изложението си той подчерта, че най-добре поддържания регистър е на Върховния административен съд. В срещата участва и общественият посредник на Шумен Иван Капралов. Той предложи в бъдещите анализи да попаднат и сайтовете на обществените посредници.

 

Ангел Трайков