14 март 2007 г.

Под знака на инкорпорирането на европейски директиви в българското законодателство, на 28 февруари 2007 г. трима народни представители – Йордан Мирчев /НДСВ/, Радослав Илиевски /КБ/ и Румен Ангелов /БНС/ са внесли проектозакон за изменение на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), който застрашава резултатите от десетгодишните усилия на граждански организации, държавни и общински органи, медии и журналистически организации по утвърждаването на стандартите в областта на свободата на информация в България.

 

На 08.03.2007 г. ПДИ представи пред парламентарната Комисия по гражданското общество и медии становище по законопроектa. Ние сме силно разтревожени от:


1.Начина, по който е внесен и се разглежда закон, свързан с конституционно право;
2.Опитите да бъде размита и заместена целта на един работещ закон, свързан както с упражняването на конституционното право на гражданите, така и с това, което в демократичните общества се нарича добро управление.

 

Благодарим на всички, които подкрепиха нашето становище и се включиха в подписката срещу внесения Проектозакон за изменение на Закона за достъп до обществена информация.

 

На 14 март 2007 г., Програма Достъп до Информация даде пресконференция от 12:00 ч. в Пресклуба на БТА . ПДИ отново изложи становището си относно предложените промени - а именно, че те не са необходими в България и тяхното въвеждане само би влошило Закона за достъп до обществена информация.

 

В периода 09-14 март, 2007 г. 999 души подкрепиха нашето становище по внесения законопроект. Виж списъка! На 15.03 законопроектът трябеваше да бъде обсъден от парламентарната Комисия по гражданско общество и медии. Заседаниято на комисията обаче се отложи за 22.03.2007г. Затова, можете да продължите да изразявате Вашата подкрепа за становището ни.