07 декември 2010 г.

 


Участници в срещата

На 26 ноември 2010 в Гранд хотел "България" в София Програма Достъп до Информация проведе работна среща с координаторите от страната и журналисти от местни и регионални медии. Целта бе да се обобщи постигнатото по проект "Местни медии и свобода на информацията в България", който ПДИ изпълняваше от декември 2007 в сътрудничество с холандската организация The Management & Media Academy/Free Voice и с финансовата подкрепа на Програма МАТРА на Министерството на външните работи на Кралство Холандия.

За тези три години, в рамките на проекта, ПДИ проведе 26 срещи с журналисти от 41 града в България. Холандският експерт по достъпа до информация Роже Флюгелс и адвокатите на ПДИ Кирил Терзиски и Александър Кашъмов представяха тактики за успешно използване на закона за достъп до информация пред 478 човека, от които 396 журналисти от 168 местни медии и 82 граждани. По поръчка на ПДИ авторски екип на ПроМедия създаде два документални филма: “Медии и достъпа до информация. Пет истории на разследващи журналисти” и “Ден на правото да знам”. Стартира специалната Интернет страница Достъп до информация и журналистически разследвания. Правната помощ и съдебно представителство, което правният екип на ПДИ предоставя в случаи на журналисти, доведе до положителни съдебни решения, промяна в административни практики и повишена активност в използването на Закона за достъп до обществена информация за журналистически разследвания.

Данни от доклада на Дирекция „Държавна администрация” към Министерски съвет показват, че през 2009 има значително увеличаване на заявленията за достъп, подавани от журналисти, отбеляза д-р Гергана Жулева, припомняйки целите, поставени в началото на проекта и постигнатите резултати.

 

„Интересен е ефектът от работата, извършена тези три години, не само от ПДИ и нейните координатори, но и от активното съдействие на местните и регионалните медии в разпространяването на знание за ефектите от използването на ЗДОИ. В резултат на публикациите, на показването на филмите, на активното участие в дебати по актуални обществени проблеми на екипа на ПДИ и на координаторите в страната, на активно работещите с журналисти неправителствените организации в страната, познаването на правото на достъп до информация е вече значително”, подчерта Гергана Жулева.

 


Д-р Гергана Жулева, Мартайн Елгерсма, Живка Георгиева

„Поздравявам ПДИ и MMA/ Free voice за постигнатите резултати, но също така и журналистите от местни и регионални медии, които продължават битката за прозрачност”, каза Мартайн Елгерсма, заместник посланик на посолството на Кралство Холандия в България, който присъства на срещата. „Резултатите от този проект са впечатляващи и постигнати за сравнително кратко време от ПДИ и нейния холандски партньор MMA/Free Voice. Този проект е важен и с това, че докато в началото ПДИ трябваше да се изправя срещу властимащите, в резултат на натиска, който тя оказваше с дейността си, управляващите започнаха да осъзнават колко е важно да се прилага ЗДОИ”, допълни Мартайн Елгерсма.

Впечатленията си от постигнатото сподели и холандският експерт по достъпа до информация Роже Флюгелс, който участва в 26 - те обучителни дискусии в областни градове.

„В рамките на тези три години летях девет пъти до България, пропътувах 5282 км в страната. Запознах се с условията в държава, намираща се в ранните етапи на демокрацията, както и на трансформацията на медиите. За мен бе удоволствие да бъда част от този процес. Радвам се, че използвате ЗДОИ като средство, с което утвърждавате ролята на медиите като независими наблюдатели”, обърна се Роже Флюгелс към присъстващите.

„ПДИ е без съмнение сред най-важните организации в Европа. В резултат от работата на ПДИ културата на свобода на информацията в България е най-развита в региона”, подчерта холандският експерт.

 

Изказванията на журналисти, които да споделят опита си от използването на ЗДОИ, откри Николай Нинов, координатор на журналистическата мрежа на ПДИ в страната. „За среща като днешната сме мечтали не само по повод проекта, който свърши. Не са много журналистите в България, които работят със ЗДОИ”, уточни той. Необходимо продължение на проекта, Николай Нинов вижда в провеждането на практически семинари за разглеждане на конкретни случаи и подготвяне и изпращане на заявления. 

 


Здравка Маслянкова

За Павлина Трифонова, журналист от в. „24 часа”, който използва ЗДОИ от неговото приемане и е осъдила две български правителства за достъп до информация с помощта на ПДИ, моралната удовлетвореност от получената информация, дошла, макар и късно, е много важна. „Развявайте ЗДОИ, за да притискате администрацията. ЗДОИ е рамката, в която можете да зададете принципно своите въпроси, да притиснете хората, които смятате, че трябва да бъдат отворени и да предоставят информация”, препоръча Трифонова на колегите си. Според нея важна е ролята на журналистите в превеждането на нормативните актове на език, разбираем за гражданите.

 

Здравка Маслянкова от в. „Янтра Днес”, Велико Търново, обърна внимание на политическия и корпоративен натиск, който често се оказва върху медиите и който диктува съдържанието на материалите. За нея заглавието на интервюто, взето от Роже Флюгелс през юни 2008 „Управляващите трябва да разберат, че не са собственици на информацията” е актуално и днес. Въпреки трудността и понякога сложността в използването на ЗДОИ, моралното удовлетворение от получаването на информацията, макар и закъсняла, си заслужава.

Павлин Иванов от „Ловеч днес” пък вярва в дисциплинаращия ефект от използването на ЗДОИ и подаването на заявления. „В Ловеч нещата се променят в по-добра посока”, смята журналистът. От друга страна оповестяването на резултатите от получената информация окуражава и гражданите да бъдат по-активни.  Ето защо и ролята на мрежата от журналисти в страната е толкова важна.

 


Петя Гайдарова, Николай Нинов

Петя Гайдарова, кореспондент на в. „Труд” в Смолян, разгледа комуникацията с институции, чиито ръководства са на друго място. „Когато институциите, от които искаш да получиш информация, са на 150-200 км и не отговарят на телефонни обаждания, официалното съобщение от пресцентъра може да се окаже единственият източник на информация”, коментира тя състоянието на реакционност, както Роже Флюгелс нарича режимът на изчакване на подаване на информация от институциите.

За активното и ефективно използване на ЗДОИ за журналистически разследвания ПДИ двукратно отличи журналиста Росен Босев с награда „Златен ключ” за Деня на правото да знам. „Много уважавам работата на колегите от провинцията, защото е много лесно да пишеш в голям град, където никой не те познава. По-трудно е в малък град, в който децата ти ходят на училище с хората, чиито далавери разкриваш”. С тези думи Росен Босев от в. „Капитал” се обърна към участниците в срещата. Една от тактиките, които журналистът прилага, за да прави своите разследвания е да използва мотивите от отказите, които получава, като основа за подаването на ново заявление за достъп до информация.

 

 

 


Калина Грънчарова

Калина Грънчарова от в. „Тутракански глас” използва ЗДОИ най-вече, за да получи копия от договори за проведени търгове и одити на общината, тъй като за гражданите е важна отчетността на органите на власт на местно ниво. Удовлетворението за нея идва от ползата, която носи за всички разкритата информация.

Иванка Ватева от в. „Посредник” в Плевен използва активно ЗДОИ от 2006. „Много се радвам, че съществува законът, че ПДИ ни отвори очите за него”, каза тя. Тактиката, която Ватева използва е  на всеки 6 месеца да подава заявления за няколко определени теми. "Връщането на питането към по-стар период, винаги разкрива разлика в цифрите от отговорите”, сподели плевенската журналистка.

Цветан Тодоров от в. „Народен глас”, Ловеч, който от 2007 е координатор на ПДИ, подчерта практическата полза от срещите по проекта с журналисти от местни медии, които вече наричат холандския експерт „нашият Роже”. Със съжаление, Цветан Тодоров отбеляза, че в малките градове няма разделение на властите, което е най-големият проблем в неговата практика.

„В Ямбол аз нямам проблем с достъпа до информация, водя си дела”, коментира координаторът на ПДИ Дияна Бончева. Нейният опит показва, че често е по-добре да се подава заявление от името на гражданиn. „Когато подавам жалба в съда и посоча, че съм от вестник искат такса 50 лева, искат документи за регистрацията”, сподели журналистката.

 


Дияна Бончева

В потвърждение на споделената теза, че на твърде критични местни медии, местните органи на власт спират кранчето на информацията, Дияна Иванова от в. „Делник”, Ямбол, сподели, че ПР-ът на общината забранил да се праща на журналистите от „Делник” информация по електронна поща.

Според Христо Христов от в. „Капитал” ЗДОИ е най-силното оръжие на българската журналистика. „Програма Достъп до Информация изпълнява апостолска дейност. Няма друга неправителствена организация с такова влияние в цялата страна. Тe са стигнали до съзнанието на хората, че те да кажат „Тук има един закон, който казва, че аз имам права”, уточни той. Христов препоръча стратегията за всяко заявление да бъде изградена на предположението, че на него няма да бъде отговорно.

„ Не забравяйте, че вие сте гласът на обществото. Винаги продължавайте нещата докрай”, апелира журналистът.

Статистика от практиката на ПДИ показва, че за 2010 правният екип на ПДИ е консултирал 84 случая за достъп до информация на журналисти, поясни Кирил Терзийски. Най-чести основания за отказ при искания на журналистите са били интереси на третото лице, лични данни и търговска тайна.

През ноември 2010 правният екип на ПДИ отбелязва най-големият си успех, откато съществува фондацията – 10 съдебни решения, които отменят отказите да се предостави достъп до информация, подчерта Александър Кашъмов, ръководител на правния екип.

От особен интерес в търсенията на журналистите са договорите на държавна или общинска институция, търговска информация; документи, свързани с миналото; информация, разкриваща нередности и корупция; информация, свързана с европейско финансиране.

Съдебните дела за достъп до информация, в частност на журналисти, имат силен дисциплиниращ ефект върху администрацията, посочи още Александър Кашъмов. Използването на ЗДОИ е и средство за защита от дела за клевета. Увеличават се случаите, в които журналисти прилагат конкретни тактики, за да получат достъп.