24 април 2013 г.

След като миналата седмица журналистът Христо Христов, основател на сайта desebg.com, даде гласност на отправената към него и семейството му смъртна заплаха, общественици, правозащитници и журналисти призоваха ГДБОП, МВР и Прокуратурата да изпълнят задълженията си и разкрият авторите на анонимната заплаха.
 
На пресконференция, проведена на 23 април 2013 в Пресклуба на БТА Александър Кашъмов, Вили Лилков, Красен Станчев, Руси Чанев, Юлия Берберян и Юлияна Методиева изразиха своята подкрепа към работата на журналиста и призоваха ГДБОП, МВР и Прокуратурата да разследват случая.

ПРИЗИВ

„Журналистът Христо Христов и неговото семейство са заплашени със саморазправа и смърт.  Това не се случва за първи път, но за първи път заплахите изглеждат реални и упорити.

На 15 април т.г. г-н Христов е подал надлежно сигнал до институциите, които имат задължението и мисията да разследват и предотвратяват такива заплахи и саморазправа.

В случая с Христо Христов заплахите са безспорно свързани работата му върху историята, дейността и документите на бившата Държавна сигурност и нейните метастази в съвременния политически и стопански живот на България.

Става дума за заплаха от посегателство не просто към живота на г-н Христов и неговото семейство.  Тази низост е покушение и срещу професионалното и коректно разследване на неизвестното в историята и настоящето на страната, покушение срещу правото на гражданите да научават тази информация.

Досега не ни е известен случай на разкрити и наказани нападение или заплаха към журналист в България.  Ние призоваваме Главна дирекция за Борба с организираната престъпност, МВР и прокуратурата да изпълнят задълженията си и да разкрият инидивида или групата, предприели това ужасно деяние.

Подкрепете призива тук:  http://www.aip-bg.org/publicdebate/Призив_за_разследване_на_смъртна_заплаха_срещу_журналист/204948/