21 март 2017 г.

Приключи оценката на постъпилите проектни предложения за журналистически разследвания на журналисти от местни и регионални медии.

 

В рамките на обявения за кандидатстване период постъпиха 22 проектни предложения от журналисти от медии в цялата страна. Журито одобри пет предложения на свое редовно заседание, проведено на 20.03.2017.

 

Класиралите се с най-висок резултат проектни предложения са на:

  1. Тодор Гроздев, в. "Знаме" – Пазарджик
  2. Божидара Ангелова, в. „Нов живот“ – Кърджали
  3. Иванка Ватева, Posredniknews – Плевен
  4. Калин Иванов, ИА – „Видин Вест“
  5. Мариета Димитрова, ИА „Благоевград Нюз“

Предложенията са оценени на основата на критерии, които се съдържат в публикуваните правила за кандидатстване: http://www.ati-journalists.net/bg/investigations/Pravila_za_kanidatstvane/205912/.

 

Одобрените кандидати ще получат финансиране, както и правна помощ при търсенето на обществена информация за своите разследвания. Те ще бъдат публикувани в местни и регионални медии, както и на специалната страница Достъп до информация и журналистически разследвания: www.ati-journalists.net

 

Третото издание на конкурса се провежда в рамките на проект Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот, финансиран с грант от Фондация „Америка за България”.

 

През 2014 – 2016 ПДИ подкрепи 18 журналистически проекта като предостави финансова и правна помощ в хода на разследванията. Резултатите от работата на журналистите са достъпни в специалната секция на страницата "Достъп до информация и журналистически разследвания"