16 ноември 2001 г.

С работна среща и пресконференция отбеляза своята пета годишнина Програма Достъп до Информация. На 16 ноември в зала "Адакта" на хотел "Рила" екипът на ПДИ представи своите становищата по Проектозаконите за Защита на личните данни и за Защита на класифицираната информация.

 

Пред присъстващите - координаторите на организацията в областните градове на страната, юристи от страната, журналисти от София народни представители и гости бяха представени и водените от и със съдействието на Програма Достъп до Информация 20 дела по Закона за достъп до обществена информация.

 

В хода на дискусията на юристите от ПДИ бяха зададени въпроси по изготвените от тях становища. Интерес предизвика мнението на юристите на Програмата относно процедурата по поставяне на грифове за секретност на документи и въпросът дали единният граждански номер /ЕГН/ попада в обхвата на понятието за лични данни. Много бяха питанията и коментарите по представените конкретни дела, водени от ПДИ. В зала "Адакта" бяха представени и обсъдени някои решения за отказ по ЗДОИ. Лъчезар Богданов от Институт за Пазарна Икономика представи делото, което неправителствената организация води срещу Националната здравно-осигурителна каса с юридическата помощ на ПДИ.

 

Подготвеният Законопроект за изменение и допълнение на ЗДОИ бе представен пред медиите и гостите на ПДИ от народния представител Борислав Цеков. Той поясни, че до края на месец ноември законопроектът ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание.

 

Денят завърши с коктейл в столичния "Клуб Ревю", на който екипът на Програма Достъп до Информация, приятели, партньори на фондацията и гости стилно отпразнуваха годишнината.
Васил Чобанов и д-р Гергана Жулева
преди срещата

 

 


Клуб Ревю