28 януари 2010 г.

Анти-наградите „Големият брат” По случай 28 януари - обявен за Европейски ден за защита на данните, Програма Достъп до Информация (ПДИ) и Интернет общество - България ви призовават да номинирате държавни институции, фирми и лица, които са нарушили или нарушават правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

 

Анти-наградите „Големият брат” се присъждат на правителствени структури, компании или личности, нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни. Носителите на антинаградите се определят от жури на базата на обосновани номинации.

 

Наградата (Big Brother) е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Символът на анти-наградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.На 28 януари 1981 г. е приета Конвенция 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни; това е и причината да отбелязваме на тази дата Деня за защита на данните.

 

В Европа денят се отбелязва с конференции, телевизионни и радио диспути, презентации, срещи в училища и университети, семинари и др.

 

В България Европейският ден за защита на данните се отбелязва за пръв път през 2007 г. 


През 2008 г. и 2009 г. ПДИ и Интернет общество – България отбелязаха 28 януари с церемонии, на които връчиха анти-награди „Големият брат”.

 

Дългогодишен „призьор” в категорията „Държавна институция, нарушавала най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот” е Министерство на вътрешните работи (2008, 2009 г.). Анти-награди са присъждани още на бившия главен прокурор Никола Филчев (2005 г.), Министерски съвет на РБ (2005 г.), рекламната агенция SIA Advertising (2005 г.) и „ЧЕЗ Разпределение България” АД (2009 г.).

 

Очакваме вашите номинации до 31 март 2010 г. на адрес: office@aip-bg.org.