24 октомври 2016 г.

На 21 октомври 2016 в София Хотел Балкан Програма Достъп до Информация отбеляза 20 години от основаването на организацията с учредители, колеги, партньори.

 

Събитието се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

 

20 години ПДИ следва неотклонно мисията си да допринася с дейността си за повече прозрачност и отчетност на управлението и да подпомага упражняването на правото на достъп до информация.

 

Тържеството откри д-р Гергана Жулева, един от основателите и изпълнителен директор на ПДИ.

 

Приветствие от президента на Република България г-н Росен Плевнелиев прочете Румяна Коларова.

 

Поздравления отправиха Константин Пенчев – член на Конституционния съд, Екатерина Захариева – министър на правосъдието, г-н Том ван Оорсхот – посланик на Кралство Холандия, Екатерина Бончева – член на Комисията по досиета, Александър Кашъмов – ръководител на правния екип на ПДИ, Любомир Йорданов - координатор на ПДИ в област Монтана.

 

Поздравление от Нанси Шилер, президент на Фондация „Америка за България“, прочете Ленко Ленков – програмен директор „Гражданско общество и демократични институции" във ФАБ.

 

Поздравителни адреси изпратиха Националният омбудсман, Агенцията за държавна финансова инспекция, Държавна агенция „Национална сигурност“, Институт „Отворено общество“ – София, БлуЛинк и България без дим.

 

Пожелания за празника изпратиха и партньори, и приятели от Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията –Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info Europe, Робърт Фриймън, директор на Комисията по открито управление на щата Ню Йорк, Том Блентън, директор на Архив „Национална сигурност“, Вашингтон, Окръг Колумбия, Тоби Мендел, директор на Център за право и демокрация и председател на Управителния съвет на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията.

 

За доброто настроение на гостите се погрижиха „Насекомикс“, които са автори на песента „Дишай“, посветена на ПДИ и неуморната работа на организацията за свободен достъп до информация, прозрачно и отчетно управление.

 

Програма Достъп до Информация е създадена на 23 октомври 1996 и е една от първите неправителствена организация в Източна Европа, посветили се на подпомагането на правото на достъп до информация.

 

Снимки във ФБ страницата на ПДИ.