25 ноември 2003 г.

Обучителен семинар за свобода на информацията се проведе в София от 24 до 25 ноември 2003 г. в рамките на проект "Свободата на информация - въпрос от обществен интерес".

 

Това е регионален проект с водещата роля на Article 19 и в сътрудничество с шест неправителствени организации от Албания, Босна, България, Молдова и Румъния. Организатори на проявата бяха Програма Достъп до Информация и "Артикъл 19" - Глобална кампания за свобода на изразяване, Великобритания.

 

Целта на тренинга беше да бъдат обучени 5 служители от държавната и местната администрации, които впоследствие да обучат свои колеги как да прилагат законите за свобода на информация. Запознаване с концепциите за свобода на информация, основните принципи, правната рамка, изключенията, заложени в законите за свобода на информация бяха дискутирани през първия учебен ден. Акцентите през втория ден бяха- задълженията на държавните органи да предоставят информация- заявители, и заявления за достъп до информация.

 

Лектори на обучителния семинар бяха Сара Бюкянън и Лиса Тилни от "Артикъл 19" и Гергана Жулева и Фани Давидова от ПДИ.

 

На 26 и 27 ноември обучените в първите два дни участници заедно с екипа на ПДИ и "Артикъл 19" проведоха втория етап на семинара, предназначен за 15 представителя от държавни институции, оторизирани да работят по прилагането на българския Закон за достъп до обществена информация.