08 април 2024 г.

 

Асоциацията на европейските журналисти, в партньорство с Програма достъп до информация и Коалицията срещу SLAPP делата в Европа (CASE), организира международната кръгла маса „Законът на Дафне: По-добра защита на журналистите от съдебен тормоз“, която ще се проведе в Дома на Европа на 9 април. В събитието ще вземат участие Матю Каруана Галиция, директор на фондация „Дафне Каруана Галиция“, Чарли Холт, правен съветник в Greenpeace International и член на Управителния съвет на CASE, адв. Александър Кашъмов, изпълнителен директор на ПДИ, главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева, както и представители на Народното събрание, изпълнителната власт, регулаторите, европейските институции, гражданския и академичния сектор у нас.

В рамките на кръглата маса ще бъде представена новата Директива за защита на публично участващи лица от неоснователни и злоупотребяващи съдебни производства (дела шамари, или SLAPP), приета в края на февруари от Европейския парламент. Тя е известна още като „Закона на Дафне“, в памет на брутално убитата през 2017 г. малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция, срещу която приживе са заведени над 40 SLAPP дела. След смъртта ѝ семейството създава фондация на нейно име, ръководена от сина ѝ Матю, също разследващ журналист, и повежда кампания за по-добра защита на журналисти и активисти, изправени пред съдебни дела, заведени с цел тормоз, сплашване и заглушаване на свободата на словото.

Страните-членки ще трябва да приложат директивата до 2026 г., като България е в напреднал процес на създаване на анти-SLAPP закон, който обаче предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане и гласуван от Народното събрание. Асоциацията на европейските журналисти - България кани всички заинтересовани страни да се включат в дискусията и да поемат категоричен ангажимент да бъде осигурена приемственост и законодателният процес по темата да бъде придвижен максимално бързо, независимо от политическите сътресения в страната. България е една от силно засегнатите от дела шамари в Европейския съюз, а знакови SLAPP дела като това на „Лев инс“ срещу Mediapool са във фокуса на международното внимание. 

 

Кръглата маса ще се проведе между 10:00 и 12:00 ч. На 9 април в Дома на Европа. Ще бъде излъчена и онлайн.