05 юни 2015 г.


Информационен ден в Кърджали

99 представители на регионалната и местна администрация, НПО, журналисти и граждани от Кърджали и Хасково се включиха в Информационните дни, проведени от ПДИ съответно на 3 и 4 юни 2015. Информационните дни се организират в рамките на проект „Граждански център за подкрепа на прозрачността в обществения живот”, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България".


В рамките на Информационния ден „Достъп до информация”, ПДИ провежда семинар и работна среща със заявители.

Семинарът „Достъп до информация – практики и проблеми” в Кърджали се проведе на 03.06.2015 от 14 ч. в Областна администрация - Кърджали. Семинарът бе открит от областния управител Илия Илиев, който подчерта, че всички са заинтересовани от по-голяма прозрачност в работата на институциите, защото това е един от принципите на доброто управление. Семинарът в Хасково се проведе на 04.06.2015 от 09 ч. в хотел „Родопи“ и бе открит от заместник-областния управител Станислав Дечев.

На семинарите изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева представи резултатите от проучването на страниците на институциите, проведено от ПДИ в началото на 2015, както и рейтинга на институциите в областите съответно Кърджали и Хасково. Ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов представи проблеми и практики по прилагането на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

 

Работната среща със заявители по Закона за достъп до обществена информация в Кърджали се проведе на 03.06.2015 от 10 ч. в Областна администрация - Кърджали, а в Хасково на 04.06.2015 от 14.00 ч. в хотел "Родопи". По време на работните срещи журналисти и граждани споделиха казуси и проблеми, получавайки консултации и практически съвети при търсенето на информация от публични институции от адвокатите Дарина Палова и Александър Кашъмов от правния екип на ПДИ.

 

Повече информация и снимки от проведените срещи в Кърджали и Хасково четете в месечния Информационен бюлетин на ПДИ, брой 05 (137), юни 2015.

 

През 2013 и 2014 г. ПДИ проведе Информационни дни в 10 областни града в страната. Информация и снимки може да видите тук: http://www.aip-bg.org/trainings/Информационни_дни_Достъп_до_информация_в_страната/103148/

 

Информационните дни се организират в рамките на проект, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България".