01 март 2024 г.

 

На 1 март 2024 г. Програма достъп до информация стартира ежегодното проучване – одит на интернет страниците на административните структури в системата на изпълнителната власт.

 

В предстоящите седмици екип от 9 експерти на ПДИ ще прегледа и оцени интернет страниците на 561 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, включително общините, публичноправни субекти и независими органи на власт.

 

Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация за активно публикуване в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

 

Резултатите от Гражданския одит на активната прозрачност и рейтингите на институциите за изминалата 2023 г. вижте ТУК.

___________________________________________

 

Проучването през 2024 г. се провежда в рамките на проект „Консултативен център за достъп до информация и прозрачност“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на фондация „Програма достъп до информация“ и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.