24 март 2023 г.

Административния съд във Видин даде ход на делото по жалба на Гражданско движение „БОЕЦ – България обединена с една цел“ срещу продължаващия отказ на „Булгаргаз“ ЕАД да предостави достъп до информация за преговорите през 2022 година с руския газов доставчик "Газпром" и действията на дружеството за договаряне на газови доставки от различни източници.

 

Припомняме, че с Решение № 139/13.12.2022 г. на Административен съд – Видин изричният отказ на „Булгаргаз“ ЕАД бе отменен и преписката бе върната на дружеството за ново произнасяне по заявлението с указания по тълкуване и прилагане на закона.

 

Държавното дружество „Булгаргаз“ упорства с отказа. Първият път твърдеше, че не е задължен субект по Закона за достъп до обществена информация, а сега, след решението на Видинския административен съд, с което беше задължен да се произнесе, тъй като е задължен субект, „Булгаргаз“ отказва, с мотив търговска тайна,  следствена тайна, липса на надделяващ обществен интерес…

 

„Булгаргаз“ се постараха да преминат по цялото законодателство, за да не дадат достъп до исканата обществена информация, която е важна, предвид кризата с цената на газа във връзка с войната с Украйна и договорите на „Булгаргаз“ с „Газпром“.

Българското общество все още не разполага с тази информация“, коментира адвокат Кашъмов.

 

Следващото заседание по делото е насрочено за 10 април 2023 година от 14:45 часа.

 

Повече за случая, четете в материала на координатора на ПДИ във Видин Цветомир Цветанов в следващия брой на Информационния бюлетин на ПДИ, който ще излезе в началото на април.