18 ноември 2019 г.

 

Важна победа за ПДИ и свободата на изразяването.

 

С Решение № 8 от 15 ноември 2019 г. Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл.25з, ал.2 от Закона за личните данни (ЗЗЛД), въвеждаща 10 критерия за преценка на журналистическото изразяване.

Спорната разпоредба, която крие риск от ограничаване на свободата на изразяване, остана въпреки активната кампания с водещата роля на ПДИ и наложеното от президента на 4 февруари 2019 вето.

След като 55 депутати внесоха искане в Конституционния съд, с което се оспорва разпоредбата, на 18 юни 2019 Конституционния съд допусна за разглеждане по същество на искането, като Програма Достъп до информация бе сред поканените организации да представят писмени становища по делото. Становището на ПДИ до КС вижте ТУК.

 

Смятам, че правилно КС е уловил голямата опасност, която се крие в детайлното разписване на критерии за преценка дали е налице журналистическо изразяване, дори когато тези критерии имат своя аналог в практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Съда на ЕС, с която българските институции и съдебни органи трябва да се съобразяват.“

Цялото интервю с ръководителя на правния екип на ПДИ адвокат Александър Кашъмов в електронното издание на „Капитал“ четете в новината по темата.