Новини - съдебни дела

 

 

Прес-съобщение

15.03.2005 г.
Контакт: Гергана Жулева, Диана Банчева
Програма Достъп до Информация
Тел: (02) 988 5062, 981 9791
http://www.aip-bg.org

Програма Достъп до Информация е удостоена с една от най-престижните награди за принос в изграждането и поддържане на принципите на демокрацията и пазарната икономика.

С прес-съобщение от 14.03.2005, Фондация за икономически изследвания “Атлас” (http://www.atlasUSA.org) обяви наградите “Темпълтън” за изключителен принос в развитието на свободата за 2005 година на нестопански организации с особени заслуги в работата за утвърждаване принципите на свободното общество. Тазгодишните победители са организации, упражняващи активна дейност в областта на свободата на информация и прозрачност в управлението, борещи се за дерегулация на процедурите за лицензи на собствениците на малък бизнес, иницииращи напоителна техника за бедни фермери, и осъществяващи взаимовръзка между свободата, моралните ценности и икономиката.

Програма Достъп до Информация, получи първа награда “Темпълтън” в категорията “Етика и ценности” за усилията си да направи работата на Българското правителство по-прозрачна и отговорна чрез провеждане на изследвания, предоставяне на становища, и представителство в съдебни дела. Международната Фондация за икономически изследвания “Атлас” ще връчи наградата “Темпълтън” за особени заслуги в категория “Етика и ценности” на представител на българската неправителствена организация на Петия годишен форум на свободата в Маями на 27 Април тази година.

Втора награда в категорията се присъжда на Филипинския Център за свобода на медиите и отговорност, който защитава и утвърждава свободата на пресата в Филипините чрез насърчаване журналистическия честност и почтеност.

Фондацията “Атлас” е създадена през 1981г. от покойния сър Антъни Фишър. Мисията на организацията е да утвърждава свободата в света като развива и подпомага мрежа от пазарно ориентирани организации, които имат потенциал да разпространяват и утвърждават принципите на свобода, равенство и отговорност, правото на частна собственост, ограничена намеса на държавата, спазването на закона и правилата на пазара.

Наградата се дава като признание и поощрение за изключителни заслуги в областта на пазарната икономика в борбата с бедността, разпространението на етиката и ценностите на демократичното общество, инициативата за социално предприемачество, както и новаторство в образователната област. Наградата е основана от сър Темпълтън през 1972 г. като приз за развитие в религиозната практика. Днес “Темпълтън” е най-голямата парична награда от близо 1 милион долара, които се разпределят между победителите в няколко различни категории.

Това, което прави наистина престижна наградата обаче е признанието за принос в изграждането на стабилно демократично общество в условията на отворен пазар. Първата “Темпълтън” награда е дадена на майка Тереза от Калкута. Носители на приза са преподобният Били Греъм, писателят Александър Солженицин, както и физикът-теоретик Пол Дейвис. Сър Джон Темпълтън продължава филантропичното си дело и до днес с цел да се поощри оценката на ползата от свободата и честната конкуренция, като основен принцип на духовността и успеха в културния, религиозен, политически и икономически живот, на “превръщането на света в по-добро място.”


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 15.03.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP