71 представители на регионалната и местна администрация, НПО, журналисти и граждани от Велико Търново и Габрово се включиха в Информационните дни, проведени от ПДИ съответно на 13 и 14 май 2015. Информационните дни се организират в рамките на проект „Граждански център за подкрепа на прозрачността в обществения живот”, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България".
 
В рамките на Информационния ден „Достъп до информация”, ПДИ провежда семинар и работна среща със заявители.

Семинарът „Достъп до информация – практики и проблеми” във Велико Търново се проведе на 13.05.2015 от 14 ч. в хотел "Меридиан Болярски". В Габрово семинарът се проведе на 14.05.2015 от 14 ч. в Библиотеката на Техническия университет. На семинарите изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева представи резултатите от проучването на страниците на институциите, проведено от ПДИ в началото на 2015, както и рейтинга на институциите в областите съответно Велико Търново и Габрово. Ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов представи проблеми и практики по прилагането на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).
 
Работните срещи със заявители по Закона за достъп до обществена информация във Велико Търново се проведе на 13.05.2015 от 9 ч. в хотел "Меридиан Болярски", а в Габрово на 14.05.2015 от 10.00 ч. в Библиотеката на Техническия университет. Този формат е посветен на практически проблеми при търсенето на информация от публични институции. Александър Кашъмов и Дарина Палова от правния екип на ПДИ дадоха съвети как се формулира и подава заявление за достъп до информация, какви публични регистри могат да се използват от търсещите информация. Журналисти и граждани споделиха казуси и проблеми, получавайки консултации и практически съвети при търсенето на информация от публични институции.
 
Повече информация и снимки от проведените срещи във Велико Търново и Габрово четете в месечния Информационен бюлетин на ПДИ, брой 05 (137), май 2015.  

През 2013 и 2014 г. ПДИ проведе Информационни дни в 10 областни града в страната.

 

Снимки от двата информационни дни може да видите в нашата Галерия: http://www.aip-bg.org/about/gallery/102213/.

 

Информационните дни се организират в рамките на проект „Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот”, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България".