Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 31.01.2005:

Темата: Достъп до информация за околната среда

Какво е състоянието на питейната вода? Какъв въздух дишаме? Кой е длъжен да ни информира за състоянието на средата, която ни заобикаля? Защо информацията от държавните институции винаги закъснява? Така ли е наистина или претенциите на гражданите са по-големи от задълженията на институциите? Какво показват докладите на експертите? Какви са данните, събирани от неправителствените организации, могат ли те да бъдат манипулирани- от кого и защо? Това са въпросите, чиито отговори търсихме заедно с гостите ни в студиото - Дарина Палова и Кирил Терзийски, ПДИ.

Седмични новини

Президентът Първанов няма правомощието да разсекрети доклада на специалните служби по аферата „Иракгейт“, смятат юристите на президента. Становището беше изказано по време на съдебното заседание, в което се разгледа искането на журналисти от вестник Монитор да получат достъп до този документ. Докладът бе изготвен през 2004 г. от Националната Разузнавателна Служба и Националната Служба Сигурност и би трябвало да съдържа отговор на въпроса съществуват ли нерегламентирани връзки на хора, близки до БСП, с режима на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин.
Съдът ще реши делото до месец.

Парламентът най-вероятно ще отложи за след изборите дебатите по проекта на правителството за промени в Закона за защита на класифицираната информация. Ако предложението бъде прието, ще се даде зелена светлина за унищожаването на досиетата на бившата държавна сигурност. Това показва проверка на журналисти от вестник 168 часа.

Избирането на финансов консултант по проекта за АЕЦ Белене, както и всички останали дейности по изграждането на централата са незаконни – съобщи на пресконференция на 27 януари, адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация. Според него, докато Върховният административен съд не се произнесе дали е законно решението на правителството за изграждане на втора ядрена централа, следва да се спрат всички действия по изграждането й.

Архивът по национална сигурност на САЩ призова Централното Разузнавателно Управление да преразгледа политиката си за класификация на документи. Архивът отправи препоръка към ЦРУ по силата на Закона за свобода на информацията да разсекрети документи, свързани с историята на Управлението, засягащи вече известни операции и несъществуващи структури. Според Архива по национална сигурност ЦРУ трябва да осигури достъпа до всички свои работни файлове след изтичането на четиридесетгодишен срок на класификация. Трима Директори на ЦРУ обещаваха да разсекретят информация по 11 публично известни тайни операции.

Тайна ли е здравословното състояние на политиците? По този въпрос спориха законодателите в Уганда преди приемането на Закона за достъп до информация. Накрая Депутатите решиха, информацията за здравето на политиците да бъде публична, защото избирателите трябва да знаят дали ги управляват физически и психически здрави хора.

Достъп до досието на министър Майкъл Хауърд, спряган за наследник на сегашния премиер на Великобритания Тони Блеър, поискаха депутати от лейбъристката партия, използвайки Закона за свобода на информацията. Законът влезе в сила на първи януари тази година, и вече има регистрирани подадени повече от 100 заявления за информация, свързана с личностите на различни политици.


  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster