Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 30.05.2005:

Темата: Достъп до информация и малките демонстрационни проекти

Какво стана при реализирането на "малките демонстрационни проекти"? Кой и за какво похарчи пари на българския данъкоплатец? Колко бе общата сума, разпределена по проектите? До каква степен стана ясно пред обществото какви са критериите за разпределянето им? Какво казва законът?

Три гледни точки от три града в страната. Адвокатът от ПДИ Кирил Терзийски - гост в предаването "Програмата Достъп до Информация" - понеделник 16 май, от 19 до 20 ч.

Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET.

Седмични новини

Миналата седмица ВАС разгледа две дела за достъп до информация. Едното е по жалба на Министерския съвет, който се оплаква от решението на СГС, с което правителството бе осъдено да даде информация на в-к “24 часа”. Делото бе заведено заради отказа на Кабинета да разкрие пред журналистка от вестника харчовете за командировки на министрите в чужбина.

Другото е заведеното от о.з. полк. Иван Йончев дело срещу отказ на министъра на вътрешните работи да му предостави достъп до личното му кадрово дело. Отказът на министъра е на основание Инструкция на МВР от 1996г. (необнародвана), според която личните кадрови дела на служителите в МВР били строго секретни. Съдът отложи делото с един месец като изиска от министъра да представи текста на Инструкцията, както и становище по въпроса кои точно защитени интереси биха се увредили, ако г-н Йончев получи достъп до личното си кадрово дело.

Днес Софийски градски съд разгледа дело по жалба на екологично сдружение “За земята” срещу отказ на Министерството на околната среда и водите да предостави информация. Еколозите са поискали да четат протоколите от обществени обсъждания по големите проекти, финансирани по програма ИСПА, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Между проектите са автомагистралите “Тракия” и “Люлин”. Според екологичното министерство протоколите нямали самостоятелно значение и затова достъпът до тях е ограничен.

Независими ли са експертите по околна среда, изготвили оценката за АЕЦ “Белене”? Според екологичното министерство информацията за това не е общодостъпна. Лични данни били декларациите на експертите за липса на конфликт на интереси. На 2 юни, в четвъртък, Софийският градски съд ще разгледа жалбата на Национално движение “Екогласност” срещу отказа на министерството да предостави информацията.

Достъпът до информация в новия Регистър на обществените поръчки ще е свободен, обяви изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки, Миглена Павлова на официалното представяне на 25 май. Новата система дава възможност на всеки да търси в интернет по данни за поръчката, за възложителя, и за изпълнителя. Остава проблемът, обаче, че в интернет не са достъпни оригиналните документи по поръчките, договори и др.

Изграждането на модерен имотен регистър започна в Балчик. Новата система за вписване ще гарантира по-голяма сигурност при сделките, смята председателят на районния съд в града. Всеки недвижим имот ще има 17-цифров идентификационен номер и партидата му ще съдържа пет пъти повече данни от сега. Регистърът ще бъде публичен, но ползването му ще се заплаща.

Парламентът в Уганда гласува проект на Закон за достъп до информация. Проектът предвижда комисар по информацията да разрешава достъпа до документите на различните министерства, отдели, комисии и други правителствени агенции. Законът не дава достъп до информация от частни корпорации. Ограниченията ще включват протоколите на Кабинета, както и документи от съдебни дела, които не са приключили. Въпреки че правителството определя приемането на закона като голяма стъпка напред, международната организация “Инициатива за Човешки права в британската общност” остро критикува множеството ограничения, които той налага на свободата на информация.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster