Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 28.03.2005:

Темата: Достъп до информация и бизнесът

Гледната точка на представители на бизнеса и проблеми с достъпа до информация относно конкурси и обществени поръчки ще представи Камен Колев - главен директор в Българската Стопанска Камера. Какви са проблемите в бизнес-климата и достъпа до информация - експертното мнение на Красен Станчев, изпълнителен директор на Институт за Пазарна Икономика. Чуждестранният опит - поглед към Словакия и Холандия. Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET.

Седмични новини

842ма криминално проявени са сменили личните си данни и са напуснали страната. Това съобщи Главният секретар на МВР, Бойко Борисов. В изготвената справка става въпрос не просто за смяна на имената, а за промяна на Единния граждански номер. Според българското законодателство това е възможно при удостоверяване на необходимост от такава промяна, например при смяна на пола. При наличието на лесна процедура по смяна на личните данни, терористи могат да променят личността си в България и да излязат от страната. Главният прокурор Филчев е разпоредил проверка по случая.

Проект на Министерство на здравеопазването предвижда всеки българин да има персонална здравна магнитна карта. От 1 януари 2007 г. прегледи и лечение ще се извършват по специална наредба със здравни магнитни карти. Те ще съдържат информация за здравните осигуровки и здравословното състояние на пациентите, както и информация за заболяванията на близки на пациента. Гражданите на страните-членки на Европейския съюз отдавна притежават такива карти, които им дават право да се лекуват в болници в чужбина.

Съдът трябва да преценява дали органите правилно засекретяват информация. Това предложи адвокат Даниела Доковска като една от необходимите промени в Закона за защита на класифицираната информация. Така ще се засили гражданският контрол върху правосъдието. Засекретяването на делата поради наличието на гриф секретност върху някой от документите трябва да става след независимата оценка на съда, смята адвокат Доковска.

На 1 април, Софийски градски съд ще разгледа жалбата на журналиста Христо Христов от вестник “Дневник” относно мълчаливия отказ на Директора на Националната разузнавателна служба, ген Кирчо Киров, да предостави достъп до информация. Журналистът е поискал достъп до ключови документи за убийството на писателя Георги Марков. Според разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация срокът на секретност отдавна е изтекъл, информацията е обществено достъпна и следва да бъде предадена на Държавния архив.

На 4 април Върховният административен съд ще гледа законността на решение на Министерския съвет по жалба на движение “Екогласност”. Делото е насрочено, след като през януари тази година петчленен състав на ВАС окончателно прие, че това е решението за изграждане на ядрена централа “Белене”. Независимо от продължаващите съдебни процедури, в началото на годината беше сключен договор с “Parsons” за архитект-инженер на централата. Според юристите на Програма Достъп до Информация съмнителна е законността на всички извършени действия по строежа на АЕЦ от миналата година насам.

Руският президент Владимир Путин извади от списъка на държавната тайна информация относно платината и диамантите, съобщи новинарската агенция “Интерфакс”. Информация за залежите, производството и обмяната на ценните метали ще е вече публична. Това ще премахне несигурността в пазара на стоки, който досега нямаше достъп до данни за ресурсите на един от най-големите износители на ценни метали в света. Премахването на ограничението ще осигури и сигурност на инвестициите в гиганти производители като Норилск Никел и Алроса. Фирмите ще имат право да дават подробни отчети за приходите, продажбите, печалбата и наличните залежи.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster