Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 28.02.2005:

Темата: Нaградите "Big Brother" за нарушаване на личните права

Българско интернет общество съвместно с Програма Достъп до Информация, ще връчи за втори път наградите “Big Brother” /“Големия брат”/ за България.

Името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984”.В романа Големия брат е символът на държавата, той винаги те наблюдава, с цената на абсолютно ограничение на личната свободата.

Наградата е учредена от световната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International.

Всяка година националните членове и партньори на организацията Privacy International връчват национални наградите "Big Brother". С наградите "Big Brother" се отличават онези институции, които с директни действия или чрез създаване регламенти и поставяне на изисквания пред гражданите и потребителите, нарушават грубо правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни. От 1998 година досега за проведени над четиридесет церемонии в повече от 16 държави.

Категориите:
Тази година, за България ще бъдат връчени награди в следните категории:
1.Най – лоша държавна институция,
2.Най - лош държавен служител
3.Най - агресивна частна компания

още...

Седмични новини

Правителството увеличи с 20 човека състава на Държавната комисия по сигурността на информацията. 120 души вече ще работят по международното сътрудничество в областта на защитата на класифицираната информация. От ДКСИ пък заявиха нуждата от създаването на национален антивирусен софтуер за защита на информацията, след като вече имаме достъп до тайните на НАТО, а съвсем скоро ще бъдем допуснати и до секретна информация на Европейския съюз.

На 23 февруари правителството отложи обсъждането на предложение за строежа на АЕЦ “Белене”. Новоизбраният министър на енергетиката Мирослав Севлиевски поиска едноседмична отсрочка, за да се запознае с предложението, внесено от предшественика му Милко Ковачев.

Междувременно, на 4 Април 2005 година Върховният Административен съд ще преценява законосъобразността на вече взетото миналата година такова решение. Според юристите на ПДИ е недопустимо взимането на ново решение преди приключването на съдебното дело.

В САЩ класифицирани документи не се унищожават. Унищожаването на документи поначало става с одобрение на Държавния Архив. Това отговори на запитване на ПДИ авторитетната Американска организация National Security Archive, която години наред се занимава с издирване и публикуване на разсекретени американски документи, късаещи най-важните събития по всички точки на света. От този отговор става ясно, че предложението на Българското правителство да се въведе унищожаване на секретни документи при неясни критерии, няма нищо общо със стандартите на НАТО.

Висшият Съдебен Съвет затвори за обществеността своето заседание на 23 февруари, на което бе изслушан отчета на директора на Националното следствие, Ангел Александров, по проверка за подкуп в поверената му институция. Това бе извършено в нарушение на Закона за съдебната власт, който позволява закрити заседания само при разглеждани на кадрови и дисциплинарни въпроси. При сходен случай миналата година Върховният Административен съд отмени отказ на ВСС да допусне журналисти от четири медии до заседанията си.

Пресненският Окръжен съд в Москва отхвърли жалбата на норвежката екологична организация “Белона”. Еколозите искаха от Руското министерство на отбраната да разсекрети информация относно инциденти, възникнали на Съветски ядрени подводници. Според адвоката на норвежците няма законово основание за решението на съда. “Белона” са решени да обжалват на по-висша инстанция, на основание член 7 от Закона за Държавната тайна, според който информация, свързана с бедствени положения и катастрофи, които заплашват сигурността и здравето на гражданите не следва да бъде класифицирана.

Реформа в законодателството по свободата на информация поиска Канадската Вестникарска Асоциация. Журналистите се позоваха на разкритията относно финансовия скандал от 2002 година, когато Председателят на Сметната палата разпореди разследване на изразходваните държавни средства по кампанията за обединяване на нацията от 1995 година. Сегашните закони позволяват на правителството да нарушава общественото право на информация, смятат от Асоциацията. Необходимо е всички компании на Короната, правителствените агенции и частни компании, които изпълняват обществени функции да бъдат задължени по закона и Комисарят по информацията да има пълномощия да изисква предоставянето на информация.

Oмбудсманът на Хонг Конг осъди отказа на правителството да предостави финансовите отчети на фирми, изпълняващи държавна поръчка. Службата по информация на Хонг Конг отказа трикратно информация на Дейвид Уеб, акционер и редактор на електронно издание, който подозира тъмна сделка между правителството и Cyberport, хонг-конгски технологичен гигант, избран за реализацията на голям правителствен проект. Мотивът за отказ по Кодекса за достъп до информация е подготвителния характер на документа преди прегледа на Законодателния съвет. Омбудсманът обаче констатира, че предоставените отчети са частични и не съдържат информацията, която би опровергала обществените подозрения за корупция.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster