Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 27.06.2005:

Темата: Достъп до информация от архивите

От журналиста Христо Христов ще разберем – лесно ли е да се търси информация от архивите на различните ведемоства в страната. Как е уреден въпросът с достъпа до архивните единици в Министерството на външните работи, МВР, НРС, архива на президента, на БТА, как се влиза в Цевнтралния държавен архив, в този на СБП, на Върховна касационна прокуратура. Това са все места, в които е търсена информация, станала основа за книгата “Убийте скитник”, чиято премиера бе наскоро. С адвокат Александър Кашъмов ще търсим отговор на въпроса какво може да се направи, за да се получи достъп до архива на НРС- ще научим за развоя на делото, водено от Христо Христов срещу НРС, дело, гледано през изминалата седмица.

Седмични новини

Днес 27 юни Върховният административен съд гледа две дела за достъп до информация. През 2003 г. Кирил Караиванов е поискал от Държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” да му предостави информация за предприятието "Брилянт" ЕООД? село Крушето. Гражданинът подозира извършени злоупотреби, които са довели до обявяване на предприятието в несъстоятелност. В две свои решения от ноември 2004 г. Върховният административен съд вече отмени отказа на Агенцията и върна преписката за отговор по Закона за достъп до обществена информация. Агенцията отново отказа информацията на Караиванов, тъй като ключов документ е обявен за държавна тайна. С помощта на ПДИ гражданинът иска документът да бъде разсекретен заради обществения интерес от разкриване на аферата.

Второто гледано от ВАС дело е по жалба на офицер от запаса полк. Иван Йончев срещу отказ на министъра на вътрешните работи да му предостави достъп до личното му кадрово дело. Отказът на министъра е на основание на необнародваната Инструкция на МВР от 1996г., според която личните кадрови дела на служителите в МВР били строго секретни. През месец май съдът отложи делото с един месец като изиска от министъра да представи текста на Инструкцията, както и становище по въпроса кои точно защитени интереси биха се увредили, ако г-н Йончев получи достъп до личното си кадрово дело.

Делото на журналиста Христо Христов от в-к “Дневник” срещу отказа на директора на Национална разузнавателна служба, генерал Кирчо Киров бе засекретено. Дни преди заседанието на 21 юни, по настояване на генерал Киров, Софийски градски съд засекрети делото, а защитата е поискала журналистът и адвокатите му да предоставят допуски за боравене с класифицирана информация. Адвокат Кирил Терзийски от Програма достъп до информация обаче посочи, че това изискване е отпаднало с промените в Закона за защита на класифицираната информация и съдът отхвърли искането. Следващото заседание на съда е насрочено за януари 2006 г.

На 6 юли Комисията за защита на личните данни ще реши дали министрите Арсенова и Севлиевски са нарушили Закона за защита на личните данни. В Комисията са постъпили жалби от страна на граждани, които гласуват за пръв път, че са получили лично агитационни писма да упражнят правото си на глас. Това означава, че министрите са се възползвали от информация за трите имена, адреса и възрастта на избирателите. Според експерти на Програма достъп до информация тази информация не се съдържа в публичните избирателни списъци и нейната употреба е незаконна.

На 21 юни, президентът на Индия, Абдул Калам одобри Проекта на Закон за правото на информация. Законът е подобрена версия на проекта за Закон от 2002 г., който бе приет от предишното правителство, но така и не влезе в сила. Новият Закон ще позволи подаването на устни и писмени заявления за достъп до информация като задължава всички обществени институции да я предоставят. За да се осигури повече прозрачност и отчетност в работата на институциите, проекто-законът предвижда и създаването на централна комисия по информацията.

.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster