Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 25.04.2005:

Темата: Достъп до информация и прозрачност на финансиране на политически партии

Какво става зад кулисите на политическите партии? До каква степен те са готови да представят пред обществото не само своята дейност, но и финансиране? Какво казва законът?

Експертът Антоний Гълъбов от "Прозрачност без граници", адвокатът от ПДИ Кирил Терзийски - гости в предаването "Програмата Достъп до Информация" - понеделник 25 април, от 19 до 20 ч.

Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET.

Седмични новини

Изпълнителният директор на Програма Достъп до Информация, Гергана Жулева, замина за Петия “Форум на свободата”, организиран от фондация за икономически изследвания “Атлас”, САЩ. На официална церемония на 27 Април тя ще получи двете награди Темпълтън с които ПДИ бе удостоена за принос в изграждането и поддържането на принципите на демокрацията и пазарната икономика и цялостно институционално развитие.

За Латинска Америка замина ръководителят на правния екип на ПДИ Aлександър Кашъмов. В Аржентина той ще вземе участие в работна среща на тема: “Международният опит и успешните начини за ефективно упражняване на правото на достъп до информация”. В Чили адвокат Кашъмов ще участва в работна група “Опитът в прилагането на стандартите в правото на информация”. Срещите са организирани от Аржентинската Асоциация за граждански права.

Документите за самоличност няма да бъдат сменяни до влизането на България в Европейския съюз през 2007 година, съобщиха експерти от МВР. Възможно е след това да започнат преговори за въвеждане на документи с биометрични данни. Биометрични проверки се правят на няколко летища в Европа. Автоматизирана биометрична проверка се извършва на почти всички гранични пунктове в Съединените щати. Проверката се извършва с цел сигурност и на нея са подложени всички чужденци с неимигрантски визи.

Държавната Комисия по сигурност на информацията ще предостави имената на бивши агенти на службите за сигурност на лидерите на партиите и коалициите, участващи в изборите за 40то Народно събрание. Партийните лидери ще решават сами дали да оставят в листите хората с нечисто минало.

Националната служба “Сигурност” ще проверява кандидатите за достъп до секретната информация на Европейския съюз. Предвиденият срок за издаване на разрешително е два месеца, но може да бъде увеличен с 20 дни. На базата на направената оценка, Държавната Комисия по сигурност на информацията ще издава сертификат за достъп. Разрешенията са различни от тези, които се дават за достъп до натовски документи.

Associated Press подаде жалба срещу отказ на Пентагона да предостави информация. В края на 2004г. журналисти от международната медия са подали заявление по закона за свобода на информацията за достъп до 558 свидетелски показания от разпитите на задържаните в американската военна база “Гуантанамо”. Според адвокати на медията, заявлението е пренебрегнато и Пентагонът може да бъде задължен да предостави информацията само по съдебен ред.

Президентът Джордж Буш създаде нова длъжност. Американският президент назначи координатор на обмена на данни между различните разузнавателни служби. Постът е създаден в рамките на реформата за повишаване ефективността на американското разузнаване. Обменът на информация е приоритетна задача в тази реформа, след като анализите на разузнавателната дейност преди 11 септември 2001 г. показаха недостатъчна координация между различните служби.

Американският съюз за граждански свободи и Европейските организации Statewatch и Privacy International обединиха усилия в Международната кампания срещу масовото наблюдение. Повече от сто неправителствени организации, граждански сдружения, активисти, академици, анти-расисти, профсъюзи подкрепиха инициативата на световните титани в областта на защитата на човешките права. Целта на проекта е да създаде мрежа от организации, които се обявяват срещу средствата за масово следене и контрол, които правителствата прикриват зад лозунга на борбата срещу тероризма

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster