Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 24.01.2005:

Темата: Достъп до информация и защита на личните данни

Кой и как съхранява личните ни данни? Нуждаят ли се от защита те? Има ли санкции за злоупотреба с тях? Лесен ли достъпът до собствените ни лични данни? Отговорите - в предаването “Програма Достъп до Информация” понеделник от 19 часа, заедно с госта ни в студиото - Фани Давидова, юрист от ПДИ.

Седмични новини

Тайна ли са декларациите на експертите, извършвали екологичната оценка на АЕЦ Белене, с които те декларират независимостта си. Този въпрос ще решава състав на Върховния Административен съд. Днес се проведе първото заседание по делото, в което екологът Петър Пенчев защитава правото си на достъп до документите, показващи, че експертите, изготвили оценката по ОВОС на ядрената централа не са лично заинтересувани от реализацията и прилагането на плановете, програмите или инвестиционните предложения.

Утре тричленен състав на Върховния административен съд ще гледа дело срещу отказ на Върховната касационна прокуратура да предостави копие от доклада си за злоупотребата със специални разузнавателни средства през 2001г. Според прокуратурата той бил служебна тайна, но 2-годишният срок за защитата й е отдавна изтекъл. Това е може би най-старото дело за достъп до информация.

Участвали ли са фирми, близки до БСП, в сделките със Саддам Хюсеин, известни като Ирак гейт? Отказът на Президентството да предостави доклада на службите за сигурност ще се разгледа на 27 януари от Софийски градски съд. Делото беше насрочено миналата есен и отложено поради нередовно призоваване на Президента. ЦРУ оповести своя доклад за Ирак гейт в Интернет през месец октомври през 2004г.

Първият достъпен по интернет регистър на всички официални документи на ООН, от 1993 година насам, беше представен този месец. Избирателно са публикувани документи на Общото събрание и Съвета за сигурност от 1985 година. Системата предоставя достъп до резолюциите на Общото събрание, Съвета за сигурност, Икономическия и социален съвет и Съвета за попечителство на териториите от 1946 до наши дни. Засега системата съдържа 800 000 файла. 100 000 нови документа ще бъдат публикувани всяка година. Системата гарантира пълната прозрачност при взимането на решения от ООН. Документите са достъпни на адрес: http://documents.un.org/.

Само част от обществените институции изпълняват задълженията си по Закона за свобода на информацията, според тримата омбудсмани на Босна и Херцеговина. Съдебната власт най-често нарушава закона. Според омбудсманите няколко-стотин институции дори не знаят, че попадат в задължените от закона субекти. За да няма повече колебание кой е задължен да предоставя информация, обществените защитници на Босна и Херцеговина отправиха препоръка към Правителството и Министерството на Правосъдието да създадат и да оповестят регистър на всички задължени по Закона за свобода на информацията институции. Директорът на Националния Архив на Израел подаде оставка в знак на протест срещу нарушаването на Закона за архивите и правото на обществото на достъп до информация. Тувия Фридлинг обвини Главната служба за сигурност и Разузнавателната Агенция Мосад в непредоставяне на информация, която би трябвало да е обществено достъпна. Доктор Фридлинг обясни, че грифът за секретност на документи, датиращи от създаването на Израел, е изтекъл още през 1998 година, тъй като най-големият срок за секретност на документи е 50 години. Въпреки това, на обществото не се разрешава достъп до документите и до днес.

Правителството на Южна Корея ограничи достъпа на законодателите до документи свързани с държавната сигурност. Според наскоро разпространена информация нови разпоредби ще дават право на министрите на дадени ведомства да отказват да предоставят достъп до секретни документи на депутати. Новите правила задължават Националното събрание да наказва членове на парламента, които разпространяват секретна информация, по искане на правителството. Правителството ще има и правомощия да забранява на медиите да публикуват информация, свързана с държавната сигурност. Тези изменения предоставят цялата власт за взимането на решения по класификацията на информацията на изпълнителната власт.


  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster