Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 21.03.2005:

Темата: Достъпът до информация през 2004 г. и награда "Темпълтън" за ПДИ

Какво се случи с достъпа до обществена информация през 2004 г. Какви са препоръките за подобряване на състоянието на достъпа до информация? Какви са нагласите и практиките в прилагане на законодателството за свобода на информация според експертите на ПДИ - Гергана Жулева и Александър Кашъмов.

ПДИ е удостоена с една от най-престижните награди за принос в изграждането и поддържане на принципите на демокрацията и пазарната икономика. Международната Фондация за икономически изследвания “Атлас” ще връчи на организацията наградата “Темпълтън” за особени заслуги в категория “Етика и ценности” на Петия годишен форум на свободата в Маями на 27 Април тази година.

Седмични новини

Софийският градски съд отмени като незаконосъобразен отказa на президентската администрация да разкрие информация от доклад на Национална Служба Сигурност и Националната Разузнавателна Служба. Решението бе оповестено на 16 март. Докладът бе изготвен по искане на Президента във връзка с огласените във вестник “Ал Мада” данни за участие на български фирми, близки до БСП, в незаконни сделки с Ирак. Журналистката Зоя Димитрова поиска през 2004 г. достъп до доклада, който и бе отказан. В мотивите за отказа, подписани от главния секретар на президента, се приема, че докладът съдържа класифицирана информация. Делото бе водено с юридическата подкрепа на ПДИ. Според Софийския градски съд нито е уточнено какъв вид е класифицираната информация – държавна или служебна тайна, нито Президентството е разгледало искането на журналистката за частичен достъп до документа. От президентската администрация са заявили, че ще обжалват решението на съда.

Промяна в правилника за дейността на Висшия съдебен съвет отне правото на Комисията по корупцията в съдебната система да проверява изпратените до нея жалби и сигнали за корупционни практики от страна на граждани, журналисти и държавни органи. Комисията няма вече да отговаря на жалбоподателите. Нейните функции се свеждат до “сигнализиране на компетентните органи” и “информиране на Висшия съдебен съвет.” Румен Нейков, председател на антикорупционната комисия, изрази в писмено становище притеснението си, че промяната противоречи на поетите ангажименти за реформа в съдебната система в хода на евроинтеграционния процес.

Прокуратурата е образувала предварително производство за ремонта на Съдебната палата за длъжностно престъпление и безстопанственост. Всички документи по случая да бъдат предоставени на следствието, разпоредиха наблюдаващите прокурори. Вече трета година няма прозрачност на договорите и анексите за реконструкция на храма на Темида. За изпълнението на ремонтните дейности досега са похарчени повече от 29 милиона лева бюджетни средства. Ако бъдат разкрити злоупотреби, те ще бъдат във всички случаи няма да са малки, заяви заместник главният прокурор Христо Манчев на заседание на Висшия съдебен съвет.

Европейската комисия подкрепи предложението на германския вътрешен министър Ото Шили за записване и съхраняване на телефонните разговори и интернет съобщенията като част от борбата срещу тероризма. Говорител от Комисията по правосъдието и вътрешния ред заяви, че Брюксел ще излезе с директива през лятото на тази година. Инициативата за съхраняване на данните за свръзка на гражданите на Европа е на Франция, Великобритания, Ирландия и Швеция. Според федералният пълномощник за защита на информацията, Петер Шаар, реализацията на идеята за “тотално наблюдение” би струвала неразумно много, тъй като тя би довела до съхраняването на 30 милиарда sms-a от 70 милиона мобилни телефона и нарушаване на човешките права.

Отварянето на досиетата на бившите служби за сигурност в Сърбия и Черна гора трябва да бъде основано на принципите на широка публичност и професионализъм, за да се избегне възможността за манипулация. Това заяви Председателят на Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа за Сърбия и Черна Гора, Маурицио Масари. Членове на парламента от федерацията, представители на службите за сигурност и експерти от неправителствени организации взеха участие в работна среща в Белград. Европейският посланик изрази надежда, че необходимостта от отваряне на архивите от комунистическия период ще доведе до промяна в законодателството за достъп до информация и независимост на съдилищата.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster