Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 20.06.2005:

Темата: Достъп до информация и работата на централната избирателна комисия

С преки включвания от Силистра и Пловдив ще разберем какво правят районните избирателни комисии, какви са проблемите пред тях, за какво най- често се обръщат към тях гражданите и журналистите. От говорителят на ЦИК Александър Александров ще чуем позицията на ЦИК, а с журналиста от в. Капитал Алексей Лазаров ще коментираме проблемите в тази избирателна кампания в сравнение с последните избори.

Седмични новини

Днес от 9 ч. във Върховния административен съд се разгледа жалбата на журналиста от в-к “Монитор” Красимир Крумов срещу отказ на шуменския областен управител да даде информация за изпълнението на демонстрационните проекти. Журналистът е поискал по Закона за достъп до обществена информация списък на проектите, искани суми по всеки проект, изпълнител и подизпълнители. В отговор на питането областният управител, Нора Чалъкова, е уверила заявителя, че се подготвя сайт с исканата информация, какъвто до днес, шест месеца по-късно, още не е създаден.

Утре, 21 юни, от 9 ч. Софийският градски съд ще гледа дело по жалба на журналиста Христо Христов от в-к “Дневник” срещу разузнавач номер 1, генерал Кирчо Киров. Директорът на българското разузнаване отминал с мълчание заявлението на известния журналист за достъп до материали от архива на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност, свързани с убития в Лондон писател Георги Марков. Книгата на Христов, “Убийте Скитник”, бе публикувана миналата седмица без исканата информация. До момента нито един документ от българското разузнаване не е разсекретен.

Нова лотария, организирана от правителството, дава право на фирма да събира лични данни. Министерският съвет е определил фирмата “И-кард” за администратор на лични данни в провеждането на интернет игра, публикувана на страницата на правителството. Според условията на играта “представените лични данни могат да се обработват за постигане на други незабранени от закона цели”. Комисията за защита на личните данни ще поиска конкретизиране на тези цели. Данните ще бъдат унищожени най-късно до 31 август 2005 г. обещават организаторите.

Правителството на Канада ще внесе Проект за поправка на Федералния закон за достъп до информация, съобщи министърът на правосъдието Ървин Котлър. Канадската Вестникарска Асоциация счита закона за стар и позволяващ на правителството да прикрива корупционни практики. В момента едва 20 процента от корпорациите на Короната попадат в списъка на задължените по закона субекти. Приоритет при реформата на Закона ще бъде гарантирането на защитата на служители, които алармират за незаконни дейности от страна на обществените институции.

На 7 юни Европейският парламент прие без възражения доклада на Комитета по гражданските свободи. Комитетът отхвърли предложението на Съвета на Европейския съюз за задължително записване и съхраняване на телефонните разговори и интернет съобщенията на гражданите на Европа. Реализацията на подобен проект за “тотално наблюдение” би струвала неразумно много от техническа гледна точка. От друга страна задържането на лични данни е в нарушение на член 8 от Европейската конвенция за правата на човека относно неприкосновеността на личния живот се казва в доклада на Комитета.

.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster