Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 18.04.2005:

Темата: Достъп до информация, защита на личните данни и съдебен контрол

Върховният административен съд постанови две определения по дела на Център на Неправителствените Организации, Разград срещу мълчалив отказ на кмета да предостави информация. Обществената организация е поискала реда за достъп до публичните регистри в общината и списъка на служебната тайна. Върховният административен съд задължи кмета да отговори има ли такъв списък и ако има да го предостави.

Каква е връзката между свободния достъп до информация и защитата на лични данни? Защо победителите от номинираните за анти-наградите "Big Brother" не дойдоха да си вземат наградите на церемонията по връчването на 13 април 2005г.? Интервю с Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ и член на журито за анти-наградите "Big Brother".

Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET.

Седмични новини

На 13 април Върховният административен съд постанови две определения по дела на Център на Неправителствените Организации, Разград срещу мълчалив отказ на кмета да предостави информация. Обществената организация е поискала реда за достъп до публичните регистри в общината и списъка на служебната тайна. Върховният административен съд задължи кмета да отговори има ли такъв списък и ако има да го предостави.

Достъпът до обществена информация е явление, вътрешно присъщо на гражданското общество, гласи второто постановление на Върховният административен съд от 13 април. Според съда, кметът на Разград дължи достъп до публични регистри в общината. Всеки има право да търси информация, дори нерегистрирани организации, обявиха висшите магистрати. Държавните органи се назначават и избират, за да изпълняват наложените им със закон функции, а не да мълчат. Делото е изпратено за гледане по същество в Окръжен съд, Разград.

Достъпът до досиетата стана проблем след отмяната на едноименния закон през 2002г., коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация. Изказването дойде след изявление на министър Петканов относно законовите пречки за разсекретяване архива на бившите тайни служби. Министърът цитира некоректно практиката на Върховния административен съд, който поне в три решения е обявил, че архивът на Държавна сигурност не е държавна тайна, припомни юристът от ПДИ. През 2004г. ВАС осъди министъра да даде достъп до архивите на журналиста Христо Христов от в-к “Дневник”.

Адвокатите на министър Калчев не се явиха на заседанието пред петчленен състав на Върховния административен съд на 14 април. Делото е на Програма Достъп до Информация и двама народни представители срещу отказ на министъра на администрацията да предостави договора с “Майкрософт” за доставка на 30 000 софтуерни пакета за администрацията. Според жалбоподателите процедурата по избор на доставчик е нарушена, тъй като не е проведен конкурс. От своя страна, министър Калчев твърди, че поръчката е за продукти на Майкрософт, и затова не са разгледани алтернативни оферти. Представителят на прокуратурата защити позицията на търсещите информация в съда.

Информация от архивите на ЩАЗИ и Държавна сигурност за атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981г. ще бъде публикувана в интернет. Това обяви председателят на Държавната Комисия по сигурност на информацията Цвета Маркова. От 15 април, папката съдържаща кореспонденцията между двете тайни служби ще бъде на разположение на гражданите в приемната на ДКСИ.

Австрийска организация за защита правата на потребителя осъди Европейската комисия за отказ да предостави официални документи. На 13 април 2005г Европейският съд анулира отказ на Комисията от 2002г. да предостави достъп до досието по случая “Ломбардски клуб.” Касае водени в Австрия дела срещу скандален картел от осем банки, които са ощетявали клиентите си години наред. Съдът се позова на Регулация 1049/2001г, с която се регламентира достъпа на страните членки до официални документи на Европейския Парламент, Съвета и Комисията.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster