Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 14.03.2005:

Темата: Достъп до информация и и тайните около държавния резерв

Как се съхраняват резервите на държавата от пшеница, храни, метали, лекарства и така нататък? Стават ли злоупотреби с резервите, кой носи отговорност за резерва? Това са част от акцентите на предаването "Програма достъп до информация" този понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET. Случайте ни, заедно с госта ни в студиото, Александър Кашъмов, ПДИ.

Седмични новини

На 16 март Софийският градски съд ще гледа дело за достъп до апликационната форма и оценката на разходите и ползите от проекта автомагистрала “Люлин.” Неправителствената организация “За земята” е получила отказ за достъп до информацията от Министерството на финансите с мотива, че тя е публикувана в интернет. Там обаче, се намира единствено така наречения, финансов меморандум, т.е. общите параметри на проекта. Какво са обещали от Министерството на финансите на изпълнителя на проекта, както и разходите и ползите остават неизвестни.

Ново проучване за сертификати с класифицирана информация ще е необходимо преди влизането ни в Европейския съюз, казва Цвета Маркова, председател на Държавната Комисия по сигурност на информацията в интервю за вестник “24 часа.” Въпреки че изискванията са почти еднакви с тези на НАТО, формата е различна и изисква независима проверка на информацията за упълномощаване на служителите за работа с поверителната информация на съюза. Очаква се броят на издадените удостоверения да е около 1500 като сертифицирани ще са предимно служителите в цивилните министерства, прогнозира госпожа Маркова.

Международната екоорганизация “Грийнпийс” подаде жалба във Върховния Административен Съд, с която оспорва законността на изготвения доклад за оценка на въздействието на околната среда на АЕЦ “Белене”. Оценката е извършена преди да се знае вида реактор, който ще работи в новата атомна централа. Първо трябва да се направи ОВОС и едва след това правителството да вземе решение за строеж на нова ядрена мощност, заяви българският адвокат на организацията Александър Коджабашев. Експерти от Програма Достъп до Информация отдавна предупреждават, че всички дейности по изграждането на централата са незаконни, докато има дело във ВАС относно законността на решението на правителството за изграждане на втора ядрена централа.

Софийският Районен съд засекрети делото за смъртта на български рейнджър в Кербала. Адвокатът на Свилен Киров, който загина на 27 декември 2003 година е поискал от Министерството на отбраната да представи програмата за обучение на бойците, застраховките на загиналия и заключението на Генералния щаб относно атентата. Исканата информация е класифицирана и затова делото е било засекретено. Следващото заседание на съда ще се гледа при затворени врати на 9 май.

Засекретяването на документи в САЩ е нараснало със 75 процента през първия мандат от управлението на администрацията на президента Джорж Буш. Тенденциите са за увеличаване броя на документи, които се надкласифицират. Това заяви директорът на Службата по сигурност на информацията, Уилям Ленърд, пред Конгреса в началото на месец март. От 9 на 16 милиона са се увеличили решенията за засекретяване на информация от 2001 г до 2004 година. Въпреки засилените мерки за сигурност, поради войната срещу тероризма, мнението на експертите е, че повечето документи се псевдо-класифицират, а това е в нарушение на Закона за свобода на информацията на САЩ, както и на правото на обществото да знае.

Смърт чрез обесване заплашва служители, които подадат сигнал за нередности или корупция в държавния апарат на Кения. Министри от управляващото правителство, уличени в незаконни действия, заплашиха че ще обвинят в измяна всеки, който се осмели да даде информация на дипломати или медии. Мерките бяха взети след скандал по повод изтекла информация относно незаконни сделки на министри от правителството на Кения. Посланикът на Великобритания бе обвинен в кражба на поверителна служебна информация, а в резултат на скандала, САЩ и Германия спряха обещана финансова помощ за борба с корупцията. Европейският съюз и Япония заплашиха да замразят финансовата си помощ за Кения, ако не се предприемат мерки срещу компрометираните министри.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster