Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 13.12.2004:

Тема: Достъп до информация и публични личности

Какво искаме да знаем за тах? Какво имаме право да научим за тях? Защитава ли законът по-добре публичните личности от обикновения гражданин - въпроси, чиито отговори ще търсим в понеделник /13.12.2004 г./ ot 19 ч. в студиото на РадиоNET.

Своите отговори на тези въпроси дадоха Народния представител Борислав Цеков, председателя на на Комисията за защита на личните данни Иво Стефанов, журналистката от в. 24 часа Павлина Трифонова и госта ни в студиото - Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ.

Седмични новини

На 07 декември 2004 г. Върховният административен съд отмени мълчаливия отказ на министър Калчев да предостави копие от договора, сключен с Майкрософт за доставка на софтуер за държавната администрация. Делото бе образувано по жалба на Програма Достъп до Информация и народните представители – Иван Иванов и Стойчо Кацаров. Според 3-членен състав на Върховният Административен съд оповестяването на договора би осигурило възможност на гражданите да добият собствено мнение за дейността на министъра в обществена полза. Съдът констатира, че достъп до договора не може да бъде отказан по съображения, че няма самостоятелно значение. С решението си Върховният административен съд връща преписката на Министър Калчев за произнасяне по същество.

Отново в полза на търсещия информация се произнесе съда и по делото, в което гражданина Тодор Янакиев поиска достъп до документи от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”.

Само след предварително проучване и допуск гражданите ще могат да четат документацията, изготвена за целите на общественото обсъждане за изграждане на АЕЦ Беляне. Със заповед на главния секретар на Министерство на Енергетиката на гражданите, допуснати до “информационната стая” е забранено да правят копия, да фотографират документите, както и да предават факти и данни по комуникационни средства. Общественото обсъждане с избрани благонадеждни граждани ще се състои на 7 януари 2005г. в информационния център на министерството.

На 30 ноември, съдът в Люксембург отхвърли жалба на Международния фонд за защита на разнообразието на животинския свят срещу отказ на Европейската Комисия да предостави достъп до документи на немското правителство, разрешаващи строителство в екологично защитени територии. Съдът реши в полза на Европейската Комисия, позовавайки се на член 4, алинея 5 от Регламент 10.49 от 2001 година за достъп до официални документи на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет. Жалбоподателят беше подкрепен от Кралство Холандия, Кралство Дания и Кралство Швеция. Ответникът-Европейската Комисия, пък беше подкрепена от Кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Да публикува имуществените декларации на високопоставени служители реши правителството на Кения. Вдигането на завесата на секретност на данъчните декларации на президента, министрите и депутатите е част от усилията на правителството да ограничи корупцията по високите етажи на властта.

Общински съветници публикуват телефонните си номера и домашни адреси в интернет страницата на общината. Това се случва в град Дордрехт, Холандия, където смятат, че всеки общински съветник, като публична фигура следва да е представен със снимката, адреса и мобилния си телефон. Интернет страницата на общината съдържа още и пълния текст от обсъжданията на всяко заседание на общинския съвет, както и начина, по който е гласувал всеки съветник по дадено предложение.

Голям брой ключови институции на изпълнителната власт няма да спазят срока за разсекретяване на класифицирани документи от преди 25 години, прогнозира Службата по контрол на сигурността на информацията на Съединените щати. Декември 2006 се оказва невъзможна дата за изпълнението на наредбата на президента Буш по разсекретяването на 260 милиона страници документация, въпреки предприетите мерки за реформа в отговорните административни структури. Трябва да се търси баланса между предоставяне на повече информация на обществеността и защита на националната сигурност и интереси, напомнят от Службата.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster