Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 13.06.2005:

Темата: Прозрачност в платформите на политическите партии

Ще гарантират ли бъдещите ни управници правото на достъп до информация? Какви са препоръките на ПДИ?

Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET. Гости в студиото ще бъдат Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ и Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ.

Седмични новини

Ремонтът на Съдебната палата се извършва съгласно нормативните актове по строителството, а счетоводството отчита вярно разходите по извършените реконструкции досега. Това обяви председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров, цитирайки резултатите от финансовата ревизия направена от Висшия съдебен съвет. Според вестник “Труд” обаче, “одитът” е опорочен от нарочно пропуснати от ревизорите нередности по изпълнението на договора, които оскъпяват проекта. От кабинета на Григоров отказват да покажат анексите към договорите и протоколите по плащанията на вестника.

През миналата седмица Програма Достъп до Информация поиска от Европейската инвестиционна банка и министър Церовски становището на банката по договора за автомагистрала “Тракия”. Според публикации в българския и чуждестранния печат то е негативно. До края на седмицата министър Церовски трябваше да изпрати във Върховния административен съд жалбата, която журналистката Силвия Йотова от в-к “Новинар” подаде заради отказания договор.

Електронната здравна карта, която всеки здравноосигурен ще притежава от 1 януари 2007 г. ще съдържа лични данни като имена, пол, кръвна група, както и данни за алергии към определени медикаменти, за да може да се действа бързо от страна лекарите, без да се допускат грешки, обясни министърът на здравеопазването Славчо Богоев. Не става ясно обаче какви мерки ще вземе министерството за защита на личните данни, съдържащи се в картите.

Германският Бундестаг гласува и прие на трето четене Закон за свобода на информацията. През месец май гласуването на Закона бе отложено поради конфликт между застрахователи и фармацевтични фирми относно достъпа до личните медицински данни на гражданите. Горната камара на Парламента, Бундесрата, ще разгледа проекта на Закона още през юни и ако го приеме, той ще влезе в сила от 1 януари 2006 г. Така Федерална Република Германия ще се присъедини към страните от Европейския съюз с действащо законодателство по достъпа до информация. Без закони остават само Люксембург, Малта и Кипър.

Окончателното приемане и влизане в сила на Закона за достъп до информация в Индия зависи от одобрението на президента, съобщиха Индийски граждански организации и лобиращи групи. Законът е подобрена версия на проекта за Закон от 2002 г., който бе приет от предишното правителство, но никога не влезе в сила. Новият Закон ще позволи подаването на устни и писмени заявления за достъп до информация като задължава всички обществени институции да я предоставят. Важно допълнение към закона е и освобождаването на всички граждани, живеещи под границата на бедността от плащане на такси за достъп до информация.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster