Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 11.04.2005:

Темата: Нaградите "Big Brother" за нарушаване на личните права

На 13 април 2005 година в Центъра за култура и дебат “Червената къща” от 11 часа ще се състои връчване на анти-наградите “Големия Брат” за нарушаване на правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни

Името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984”. В романа Големият брат е символът на тоталиталната държава, той винаги те наблюдава, с цената на абсолютно ограничение на личната свободата. Наградата е учредена от световната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International.

Всяка година националните членове и партньори на организацията Privacy International връчват националните награди "Big Brother". Интернет Общество - България, съвместно с Програма Достъп до Информация са организаторите за България.

С наградите "Big Brother" се отличават онези институции, които с директни действия или чрез създаване на регламенти и поставяне на изисквания пред гражданите и потребителите, нарушават грубо правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни. От 1998 година досега са проведени над четиридесет церемонии в повече от 16 държави.

Журито:
Тази година, за връчването на българските награди "Big Brother" в журито участват:
Александър Арабаджиев - народен представител, бивш конституционен съдия; Александър Кашъмов - адвокат, ПДИ; Вени Марковски - председател на Интренет Общество България; д-р Гергана Жулева - изпълнителен директор на ПДИ; доц. Георги Лозанов - председател на БМК, преподавател във факултета по журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”; Зоя Димитрова - зам.главен редактор на в-к “Политика”, председател на Асоциацията на разследващите журналисти; Фани Давидова - юрист, ПДИ; Христо Христов - журналист, в-к “Дневник”

Информация на адрес: http://bg.bigbrotherawards.org

Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET.

Седмични новини

На 7ми април Министерският съвет прие проект за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни. Обработката на лични данни ще се извършва само под контрола на компетентните органи. Дадено е и определение на “обработка на лични данни”. Това е всяко действие свързано със събиране, записване, организиране, съхраняване, адаптиране или изменение на данните. Администраторите на лични данни трябва да са регистрирани за такава дейност. В противен случай, глобите ще варират от 10 до 100 000 лева. Промените предвиждат ограничения като това телекомуникационните оператори да нямат право да снимат предната част на личните карти на клиентите си, върху които се намира снимката и ЕГНто.

В същото време, законопроектът предвижда да отпадне разпоредбата за предоставяне на лични данни, съдържащи се в публични регистри. Достъп ще се осигурява само “при изпълнението на задача от обществен интерес” гласи поправка в текста на Закона. Комисията за защита на личните данни не е информирана за предложенията и не е участвала в обсъждането им. Необходимо е поправките да бъдат предоставени за обществено обсъждане, за да бъде балансиран закона, коментира Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация. Той допълни, че ако ограниченията влязат в сила, това ще доведе до противоречие със Закона за достъп до обществена информация.

На 7 април Кабинетът взе решение за строежа на новата атомна централа “Белене”. Въпреки грандиозността на проекта, икономисти припомнят, че няма убедителни данни за необходимостта от нова ядрена мощност, нито анализ на разходите и ползите от изграждането й. Според външни наблюдатели, решението е политическо, тъй като ангажирането на държавата с финансирането на проекта АЕЦ “Белене” ще доведе до натрупване на допълнителен дълг. Еколозите изтъкват незаконността на всяко решение относно строежа, тъй като липсва оценка на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво. Незадоволителен е и ОВОС-ът на проекта, заради което еколози съдят бившия министър на енергетиката Милко Ковачев.

Досието на договора за концесия на магистрала “Тракия” е обществено-достъпна информация според Закона за достъп до обществена информация, заяви адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до Информация. Законово задължение на министъра на Регионалното развитие е да изпрати досието на концесията, което съдържа всички документи по проекта, в публичния регистър към Министерски съвет. Според съществуващото законодателство, концесионните договори са публични и не може да има ограничения на достъпа поради търговска тайна. Достъп до документите ще покаже спазена ли е процедурата по възлагане на концесия, има ли становище на Евростат и съгласие на Европейската инвестиционна банка за сключването на договора.

По неофициални данни, Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ прилага нова предпазна мярка в борбата срещу тероризма. Чужденците на летищата се претърсват не само за оръжие и опасни предмети, алармираха правозащитници. Служители на Департамента отвеждат подозрителните лица в стая с компютър и интернет, където гражданите са принудени да дадат всички свои електронни адреси и паролите към тях, както и да отговарят на въпроси върху съдържанието на личните си електронни писма и съобщения.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster