Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 10.01.2005:

Тема: Достъп до информация и обществено обсъждане

Достатъчно информирано ли е обществото за ползата от нова ядрена мощност в страната? Знае ли се всичко за строежа на АЕЦ "Белене"? Чуха ли се всички експертни мнения по темата? Отговорите в предаването “Програма Достъп до Информация” понеделник от 19 часа, заедно с гостите ни в студиото.

Седмични новини

В четвъртък, 6 януари, Министерски съвет на практика одобри унищожаването на досиетата на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб. Това стана с проект за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация, според който унищожаването на класифицирана информация с изтекъл срок на защита става компетентност изцяло на съответното ведомство, в което е информацията. В конкретния случай на МВР. Досега унищожаването беше възможно само с разрешение на Държавната Комисия по Сигурността на Информацията. От кабинета не предоставиха законопроекта на журналистите и не уточниха дали е предвиден орган, който ще контролира процедурата. На 07.01.2005 г. със заявление до Министерски съвет, Програма Достъп до Информация поиска пълния текст на проекта за изменение и допълнение на ЗЗКИ.

За разлика от българското, правителство на Унгария ще отвари досиетата от Комунистическия период. Такова действие е част от усилията на правителството да обедини нацията, която е все още разделена емоционално и политически след комунистическо управление. Очаква се парламентът да гласува предложението за отваряне на архивите в началото на следващата година. Съседна Словакия започна публикуването на секретните файлове в интернет миналия месец, давайки на гражданите възможност да разберат кой е правил доноси срещу тях.

На 17 декември 2004 година Германският бундестаг ще разгледа първия вариант на проекта за Национален закон за свобода на информацията. След дълга и разгорещена дискусия между неправителствени организации и държавни институции, защитниците на закона успяха да вкарат в парламента черновата със сравнително малко промени. Законът няма да е толкова граждански насочен, както в повечето западно европейски страни или Северна Америка, но участниците в неговата подготовка изразиха удовлетворение от това, че такъв закон ще има въобще.

Награди за Свобода на информацията връчи Гражданска инициатива за свобода на информацията в Армения. Министерството на Финансите и Икономиката получи Златен ключ за институция с най-добре развита система за предоставяне на достъп до информация. Наградата за неправителствена организация, спомагаща за упражняване на правото на достъп до информация отиде при Хелзински граждански съвет на Ванадзор, която спечели дело за достъп до официални документи срещу Общината на Ванадзор. Златен ключ бе даден на журналиста Найра Булгадарян за активно отразяване на въпроси свързани със свободата на информация. Негативен приз за неизпълнение на задълженията по Закона за свобода на информацията получи Община Йереван за отказ да предостави решенията на кмета на общината на обществеността
Номинациите бяха направени от 10-членно жури от представители на неправителствени организации и медии.

20 години затвор очакват журналисти за публикуване на “невярна” информация, ако проектозакон влезе в сила в Зимбабве. Журналистите могат да бъдат осъждани на лишаване от свобода до 20 години, според законопроект, който е част от законодателните промени, които правителството на президента Робърт Мугабе инициира преди изборите през март 2005г. Комитетът за защита на журналистите осъди проектозакона като подчерта, че той може да се използва за заплашване на журналисти, техните източници или който и да е, който комуникира с медии или организации извън Зимбабве.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster