Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 09.05.2005:

Темата: Две награди "Темпълтън" за ПДИ; международната дейност на организацията

Защо ПДИ получи две награди "Темпълтън"? Какво е състоянието на достъпа до информация в Чили и Аржентина? Каква информация можем да искаме и получим по проекти, финансирани от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка?

Случайте предаването "Програма достъп до информация" заедно с Гергана Жулева и Александър Кашъмов, ПДИ в понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET.

Седмични новини

До края на 2006 г. в България ще заработи Единен централен електронен регистър, обявиха от пресцентъра на Министерския съвет. Одобрена от кабинета стратегия предвижда и изграждането на Централен регистър на юридическите лица в същия срок. Проектът предвижда гражданите да получават достъп до имуществените, търговските и данъчните регистри и по Интернет. Осъществяването на регистърната реформа е свързано с подобряване на качеството на административните услуги, с въвеждането на електронното правителство и внедряването на принципа "едно гише", както и гарантиране на повече прозрачност.

На 10 май Върховният административен съд официално ще представи новата интернет страница на съда. Там могат да бъдат намерени и прочетени оригинални документи на жалби, протоколи от заседания, съдебни решения и определения. Това осигурява максимална прозрачност в работата на институцията и улеснява работата на юристи, съдии, журналисти, граждани. На 28 септември 2003г. Програма Достъп до Информация награди ВАС със “Златен ключ” за най-добра интернет страница на институция от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация.

Повторно удължаване на срока за въвеждането на новите паспорти с биометрична информация е “нежелателно”, заяви председателят на Американския Съдебен съвет на Камарата Джеймс Сенсенбренер. Европейската комисия трябва да подпомогне страните членки да посрещнат новите изисквания за документите за самоличност до 26 октомври 2005г. Паспортите издадени след тази дата трябва да съдържат дигитализирана снимка. Проучване показва, че само 6 от 15те страни членки са подготвени за промяната. Гражданите на страните, които не успеят да спазят условията на време, ще се нуждаят от визи, за да посетят САЩ.

Нов Закон за публичните документи в Нова Зеландия ще даде неоснователно големи правомощия на държавната администрация да ограничава обществения достъп до информация, алармираха от местна правозащитна организация. Законът ще даде право на всяко ведомство само да класифицира документи, както и да продължава срока на грифа за сигурност всеки 10 години. Министър Мариън Хобс заяви, че хората могат да оспорват класифицирането на информация по Закона за официалната информация. Защитници на свободата на информация смятат, че се търси начин да се узаконят ограниченията, които правителството отдавна налага над общественото право на информация.

Парламентът на Република Молдова прие законодателни поправки, с които се позволява директното радио и телевизионно излъчване от пленарните заседания. До залата ще имат достъп всички обществени медии. Предприемането на такава стъпка е в резултат на изпълнението на условие, поставено от опозицията за да подкрепи представителя на комунистическата партия в президентските избори. Директното излъчване на парламентарните заседания ще увеличи отговорността на нардоните представители пред техните избиратели и ще доближи управлението на Молдова до това на демократичните страни, смята представител от опозиционната Християн- демократична народна партия.

Правителството на островите Джърси, Великобритания, започна процедура по замяната на съществуващия “Кодекс за предоставяне на обществен достъп до официална информация” със законодателство, гарантиращо правото на достъп до обществена информация. Неправителствената организация “Инициатива за Човешки права в британската общност”, даде препоръките си по проекта на Закон за свобода на информацията, който Законодателна комисия е изготвила и представила в парламента на острова.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster