Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 07.03.2005:

Темата: Достъп до информация и обществени поръчки

Защо многото иначе отпуснати пари за изграждане на приют за бездомни кучета не дават искания резултат? Каква е процедурата по обявяването на общински поръчки за изграждането им? Къде отиват тези пари? Следи ли някой за тяхното разходване и възможно ли е те да потънат някъде, без никой да разбере? Отговорите на тези въпроси търсихме в понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET заедно с гостите ни в студиото - Дарина ПАлова и Кирил Терзийски, ПДИ.

Седмични новини

На 10 март пет членен състав на Върховния Административен Съд ще разгледа две дела, подкрепени от Програма Достъп до Информация. Едното е по повторния отказ на министъра на финансите Милен Велчев да предостави копие от договора с Британската фирма Crown Agents. През есента на 2004 година тричленен състав на ВАС реши, че договорът представлява класифицирана информация, независимо, че е засекретен месеци след отказа на министъра да го предостави. Решението е подписано с особено мнение от председателя на състава, Еленков, според който договорът не е секретен. Петчленният състав ще се произнесе с окончателно решение в месечен срок от заседанието.

На 10 март петчленен състав на ВАС ще разгледа жалбата на журналиста Христо Христов от вестник Дневник срещу отказ на информация от Висшия Съдебен Съвет. През есента на 2004година журналистът поиска докладите на главна прокуратура за борбата с престъпността през последните три години. Според висшите магистрати тази информация не може да бъде предоставена на обществото, защото няма самостоятелен характер. Решението на съда ще бъде окончателно.

Министерството на правосъдието на САЩ разсекрети информация преди гледането на дело по заявление за достъп до нея. През юни 2004 година, неправителствената организация “Проект за наблюдение на правителството” подаде жалба срещу отказа на Министъра на правосъдието, Джон Ашкрофт, да предостави информация по обвинението на служител от ЦРУ за некомпетентност, липса на сигурност и вероятност за шпиониране в преводаческия отдел на управлението във Вашингтон. Министерството изтъкна като причина “сигурността на държавните интереси” за засекретяване на становищата по тези обвинения, които парадоксално са били публични преди две години. Според адвокати на организацията отказът на министерството е имал за цел да забави разследването на проблема във ФБР от страна на Конгреса, както и да парира обществения интерес.

На 14 март ще се проведе обсъждане на проектозакона за Свобода на информацията в Германия. Федералната република е единствената западно-европейска страна, която няма действащо законодателство за защита правото на информация. През декември 2004 година, управляващата коалиция предложи проект за “достъп до информация и прозрачност по отношение на решенията, взимани от обществените институции.” Процесът на достигане на консенсус по закона започна с обещание на управляващите през 1998 година и бе многократно възпрепятстван от различни министерства, които не искаха да бъдат включени в задължените по закона обекти. Застъпниците за свобода на информация се надяват доктрината на официална секретност да бъде скоро заменена с универсалното право на достъп до информация, след като Федералният Канцлер даде становището си по въпроса.

Проектозаконът за Свобода на информацията в Замбия се бави умишлено от правителството, заявиха от местна опозиционна партия. По този начин Кабинетът демонстрира нежелание за борба с корупцията, смятат от.... . Причина за твърденията на опозиционерите е неоснователно дългото забавяне за внасяне за гласуване в Парламента на проектозакона. Според опозицията законът ще осигури законодателна гаранция за служители, които алармират за корупционни практики в държавния апарат. Законът ще задължи и Министерствата на отбраната и на Вътрешните работи. Приемането на законодателство, което дава свободен достъп до информация ще увеличи възможностите за инвестиции в Замбия и ще увеличи доверието на инвеститорите в политиката на страната, смятат още независими експерти.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster