Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 07.02.2005:

Темата: Достъп до информация и обществени поръчки

Спазват ли се процедурите при обявяване на обществени поръчки? Кой следи да се прилага стриктно закона? Какви могат да бъдат вредите? Защо не се обявяват обществени поръчки за договори на огромна стойност? Отговорите търсихме в понеделник от 19 ч. в предаването "Програма достъп до информация", заедно с гостите ни в студиото Александър Кашъмов, ПДИ и Иван Иванов, депутат от 39-то НС.

Седмични новини

Дело за достъп до разсекретен правилник на Министерски съвет продължава вече трета година. То беше заведено от Програма Достъп до Информация, срещу отказ на Министерския Съвет да предостави отдавна отменен документ. Правилник за организацията на работата по опазването на държавната тайна в Народна Република България от 1980г. бе отказан на основание секретност. В продължение на две години, Министерски Съвет упорито отказва достъп до него, въпреки че правилникът междувременно бе разсекретен. Днес, на поредното заседание, адвокатът на Програма Достъп до Информация, Александър Кашъмов, поиска, да бъдат възстановени направените от ПДИ разноски по делото.

Проектът за изменение и допълнение на Закона за Защита на Класифицираната Информация бе върнат от Министерски Съвет и разпратен за становище до отделните министерства, стана ясно през миналата седмица. С предложените промени щеше да се даде възможност за унищожаване на досиетата на бившата Държавна сигурност.

Доколко е прозрачно усвояването на парите по проекти финансирани по програма ИСПА, как е протекло общественото им обсъждане, и какви са били изразените становища – това поиска да знае екологичната организация “За земята”. Софийският градски съд ще разгледа отказа на Министерството на Околната среда и Водите, което отказва да предостави тази информация. Делото ще се гледа на 9 февруари.

400 000 долара струва изготвянето на справка по закона са свобода на информацията в САЩ. Това е сумата, поискана от американска неправителствена организация People for the American Way, пожелала да разбере броя на арестуваните след 11 септември 2001г. имигранти. Искането на такава сума не е предвидено в Закона за свобода на информацията и накърнява правото на обществото да разбере за тъмните сделки на правителството, смятат правозащитниците.

Документи, свързани с периода на военната диктатура в Бразилия се пазят в секретни хранилища без знанието на властите. Това признаха тайните военни служби, след като бивш агент предостави на вестниците снимки на политически затворници. Досега се предполагаше, че всички доказателства за мрачното военно управление са унищожени. Организацията “Никога повече мъчения” и други защитници на човешките права, започват кампания за създаването на архиви и културни центрове, където всеки да има право на достъп до страниците от тази част от история на Бразилия.

Министърът по информацията и радио и телевизията на Замбия заяви, че не е необходимо да се бърза с проектозакона за свобода на информацията. В страната има два медийни закона, с които се гарантира свободата на словото и комуникацията. По-важно е сега да ги накараме да работят, смята министъра. В същото време, правителството анулира разрешението за ползването на сграда на частна телевизия, която отправя политически неудобни послания.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster