Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 06.12.2004:

Тема: Представяне на ПДИ и свобода на информацията

Гостите на първото предаване Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ и Александър Кашъмов, ръководител на правния екип, представиха дейността на организацията.

Гостите в студиото обсъдиха има ли бъдеще правото на свобода на информацията в България, кой се възползва от това право и какви са неговите ограничения. Журналистът от в. "Дневник" Христо Христов сподели опита си при използване на Закона за достъп до обществена информация при провеждане на журналистически разследвания.

Седмични новини

Правото на обществото да научи съдържанието на договора за наблюдение на митниците от фирмата Краун Ейджънтс ще се разглежда отново в съда. Миналата седмица, във Висшия Административен Съд беше подадена нова жалба срещу отказа на министър Велчев да предостави достъп до цитирания договор. Имат ли гражданите право да знаят за какво бяха похарчени 23 млн. лева от държавния бюджет – това ще реши 5 членен състав на върховния съд.

Правото на свободно търсене, получаване и разпространяване на информация, гарантирано от българската конституция на практика се ограничава – това смятат неправителствени организации и медии, които се обявиха за отмяна или промяна на член 339а от Наказателния кодекс(НК). Според представители на прокуратурата, текстът формално забранява използването на скрити камери или други технически средства, дори и в случаите, на журналистически разследвания, целящи разкриването на случаи на корупция и злоупотреби. Именно на основание чл.339а бяха възбудени наказателните производства срещу румънския журналист Бухнич, документирал случай на нередности в гранични магазини, както и срещу екип на телевизия ББС, заснел материал, уличаващ члена на МОК – Иван Славков в корупция.

Държавната администрация предоставя ограничена или непълна информация за последиците, които природни бедствия или промишлени аварии оказват върху околната среда и здравето на хората. Това бяха част от изводите, направени в доклада на Програма Достъп до Информация - “Оценка на достъпа до информация, общественото участие и достъпа до правосъдие по въпроси свързани с околната среда”. Експертите от организацията препоръчват въвеждане на строго определен ред, начини и средства за активно уведомяване на населението при замърсяване на околната среда или при непосредствена опасност от замърсяване.

Одобрен е окончателният доклад по оценката за въздействие върху околната среда на АЕЦ Беляне – това публикува МОСВ на страницата с обяви на в-к Труд от 26 ноември. Решението на Министерството подлежи на обжалване до 10 декември.

Още една от балканските държави прие регламент за предоставяне на гражданите на достъп до информация. На 2 ноември Сръбският парламент прие закон за достъп до обществена информация.

Голям брой документи, съдържащи правителствена информация се унищожават преди влизането в сила на Закона за свобода на информацията във Велиокбритания на 1 януари 2005г, съобщава анонимен източник пред в-к The Telegraph. Според председателя на независимата Кампания за свобода на информацията обаче, тази новина не означава, че се унищожават секретни файлове, до които всеки ще има право да иска достъп след 1 януари. Повечето документи са вероятно остарели и тяхното унищожаване е по-скоро част от административната програма за преподреждане на архивите за улесняване приложението на закона.

Пълна публичност на разследването на инцидента в Московския театър през Октомври 2002г постанови Московският окръжен съд. С това решение съда задължи руската Главна прокуратура да провежда следствените действия при условията на пълна прозрачност и откритост.

Дневната работна програма на губернатор Арнолд Щварценегер ще бъде предварително публикувана, това обеща самият терминатор. Изявлението на губернатора дойде дни след приемането на Предложение 59 към Конституцията на щата Калифорния, което ще гарантира достъпа на гражданите до правителствени записи и заседания. Според застъпниците за открито управление, това решение ще даде безпрецедентен поглед върху начина, по който Калифорнийската администрация определя обществената си политиката.

Снимките направени с камерите на мобилните телефони, могат да бъдат използвани за изнудване, отмъщение или тормоз, смята международната организация Privacy International и призовава за вграждането на задължителна светкавица в новите модели, за да се избегнат снимки без знанието и съгласието на хората

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster