Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 06.06.2005:

Темата: Достъп до информация и архивите на бившите служби за сигурност

Да се разсекрети ли архивът на бившите служби за сигурност? Има ли документи от архива, които има смисъл да бъдат крити от обществото и за колко време? Лесно ли се получава достъп до материали от Архива на МВР? Има ли раздвижване в кандидат депутатските листи след проверката за чисто минало на кандидат-депутатите?

Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET. Гости в студиото ще бъдат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ и Серафим Стойков, бивш шеф на служба "Архив" на МВР.

Седмични новини

Днес, 6 юни, Софийски градски съд разгледа жалбата на Екологично сдружение “За Земята” срещу отказ на Министъра на финансите да предостави информация относно финансирането на строежа на автомагистрала Люлин по програма ИСПА. Еколозите са поискали копие от оценката на разходите и ползите от проекта, както и копие от самия проект, в който се съдържа подробно описание на предвижданите дейности по строежа на автомагистралата. От Министерството на финансите препращат заявителите към Интернет страницата си, където обаче фигурира само обща информация.

Лични данни ли е информацията, съдържаща се в разрешителното за лов ще решава Върховният административен съд на 8 юни. Делото е образувано по жалба на Росен Алексов срещу отказ на директора на Държавно лесничейство – Симитли. Гражданинът е поискал копие на издадено разрешително за индивидуален лов на дивеч за три определени дни през 2004 г., със съмнение, че по дивеча е стреляно в забранен сезон. Върховният административен съд ще решава дали имената и ЕГНтата на ловците са защитена информация. Тези данни фигурират в Регистъра на издадените и презаверени билети за лов, който по закон е публичен.

1500 лв. за злоупотреба с лични данни е размерът на първата глоба, наложена от Комисията за защита на личните данни. Фирмата за недвижими имоти “Кроспойнт” трябва да изплати сумата на бивша служителка, заради публикувана нейна снимка с трите и имена и надпис “Внимание! Краде!” в Интернет. Комисията за защита на личните данни налага паричната санкция, тъй като използването на снимката и трите имена без съгласието на лицето е нарушение според Закона за защита на личните данни. Досега Комисията се е въздържала да санкционира, тъй като хората не са познавали добре закона. От фирма “Кроспойнт” заявиха, че ще обжалват решението на Комисията.

Броят на издадените решения за достъп до обществена информация през 2004 г. се е увеличил два пъти в сравнение с предходната. Това сочи статистиката в Доклад за състоянието на администрацията, приет от Министерския съвет в началото на месец юни. С 27 процента са намалели заявленията за достъп до информация твърди Министъра на държавната администрация Димитър Калчев. В своя годишен Доклад за състоянието на достъпа до информация през 2004 г. ПДИ оцени работата на изпълнителната власт като недостатъчно ефективна при предоставяне на информация и даде препоръки за подобряване организацията в тази насока.

Унгарският парламент одобри промени в Закона за архивите, които ще дадат възможност за обществен достъп до досиетата на тайната полиция от времето на комунизма. До няколко седмици Конституционният съд трябва да се произнесе по предложените промени, по-конкретно, дали личните данни на тези, които са работили за тайната полиция трябва да бъдат публични или не. Независима комисия ще преценява кои разсекретени досиета ще останат за ползване от настоящите служби за сигурност, ако промените влязат в сила.

Информаторът от аферата “Уотъргейт” разкри самоличността си след 33 години анонимност. Човекът, провокирал един от най-големите политически скандали в историята на САЩ, е бившият заместник директорът на ФБР, Марк Фелт. Той изнесъл информация в обществен интерес през 1972 г., надявайки се да оглави ФБР след смъртта на тогавашния директор. Фелт оставя отпечатък в политиката и журналистиката като вътрешния човек разкрил голяма несправедливост, чиято самоличност остава десетки години в тайна.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster