Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 04.07.2005:

Темата: Пет години Закон за достъп до обществена информация

Много или малко са пет години, за да заработи един закон, какво се случи през това време, как се развиваха практиките по това ново за страната ни законодателство. Не изпревари ли приемането на ЗДОИ времето си? Само за пред Европа ли ни е необходим този закон или той наистина е крачка напред в регулирането на отношенията между гражданите и институциите. Това са основните акценти, върху които ще спрем вниманието ви тази вечер заедно с юриста от Програма Достъп до информация Фани Давидова и с мненията на координаторите на ПДИ от Бургас, Сливен и Стара Загора.

Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET.

Седмични новини

Върховният административен съд обяви отказа на правителството да предостави информация за командировките на властта за незаконен. По този начин висшите магистрати потвърдиха решението на Софийски градски съд, с което още през август 2004 г. бе признато правото на журналистката от в. “24 часа” - Павлина Трифонова, да получи достъп до информацията за командировките на министрите и състоянието на почивните бази на МС. Делото бе образувано по касационна жалба на МС, но в мотивите си тричленният състав на ВАС отбелязва, че отказ поради несъществуване на информацията към датата на заявлението е неоснователен. Kомандировките на министрите се осчетоводяват текущо и изготвянето на справка е възможно в рамките на установения от Закона за достъп до обществена информация срок за отговор. Остава Правителствената информационна служба да се съобрази със съдебното решение и да предостави достъп до поисканата информация.

Британската агенция за експортно застраховане си е затворила очите при застраховането на проект в Нигерия на стойност 142 милиона евро. Това става ясно от протоколи на срещи, получени със заявление по Закона за свобода на информацията от в-к “Financial Times”. Документите показват, че Агенцията се е съгласила да даде парите без да й бъдат предоставени необходимите гаранции за законното реализиране на проекта. Той се финансира главно от нигерийското правителство и струва повече от 10 милиарда долара. Половината от тази сума е отишла в консорциум, собственост на партньори от Япония, Франция, и Италия. В тези държави се провежда разследване. Британската агенция е заявила, че няма правомощия да се задълбочава в случая.

Институт по Свобода на словото и пресата отвори врати в Коста Рика. Журналисти и адвокати ще се борят за законодателни реформи, които да гарантират свободата на медиите и безпрепятствения достъп до обществена информация. Насърчаване независимостта на масмедиите, съдебна защита на журналисти, публикации свързани със свободата на словото, достъпа до информация и защита на човешки права са сред приоритетните дейности на Института. Представителството на ЮНЕСКО за Централна Америка е заявило готовността си да съдейства на Института за постигането на тези цели.

Церемонията по връчване на негативните награди “Големият Брат” във Великобритания се отлага поради големият брой от номинации за наградата. Тя е учреден от световната неправителствена организация за защита на личната неприкосновеност “Privacy International”. Негативно отличие получават онези институции или технологии, които нарушават правото на неприкосновеност на личния живот и защита на личните данни. Сред Британските номинации за 2005г са: Съветът на Европейския съюз, Британската паспортна служба, и технлогията за въвеждане на биометрични паспорти с ирисово разпознаване.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster