Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Предаване от 04.04.2005:

Темата: Случаят "АЕЦ Белене" и достъпа до информация

На 04.04.2005 г. Върховният административен съд гледа законността на решение на Министерския съвет по жалба на движение “Екогласност”. Делото бе насрочено, след като през януари тази година петчленен състав на ВАС окончателно прие, че това е решението за изграждане на ядрена централа “Белене” от 29 април 2004 г за старта на строителството на АЕЦ Белене. В съдебната залата обаче отново се чу тезата на юриста на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси, според когото решение за изграждане на АЕЦ по същество не е взето. В студиото ни гостуваха Петко Ковачев, изпълнителен директор на Информационен и учебен център по екология, Огнян Чипев, председател на сдружение Нови хан-Европийско селище и адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Фондация ПДИ.

Слушайте предаването "Програма достъп до информация" всеки понеделник от 19 ч. на честотата на Радио NET.

Седмични новини

Английската кралица Елизабет II и принц Чарлз са получили над 1 милион паунда земеделска субсидия от Европейския съюз. Цифрите станаха известни след като в резултат на заявление за достъп до информация, подадено от в. "Гардиан", британското правителство за първи път публикува сведения за всички субсидирани британски фермери. Справката показва, че най-едрите земевладелци получават най-големия дял от помощите, като 17 от тях са получили по над 1 милион паунда от парите на европейските данъкоплатци.

Подобно искане за достъп до информация в България, прерастна в съдебен спор за достъп, който тече вече трета година. Преди повече от две години ПДИ подаде заявление с подобно искане до ДФ "Земеделие", но не получи никакъв отговор. Срещу мълчаливия отказ на агенцията, разпределяща средства по програмата САПАРД, беше подадена жалба, която в момента е в Софийски Градски Съд.

В-к Гардиън разкри нови факти около войната в Ирак с помощта на закона за свобода на информацията. В отговор на искане на вестника, правителството е предоставило само част от писмо, с което на 18.03.2005 г. Елизабет Уилмсхърст, заместник-главен юридически съветник във Външно министерство, си е подала оставката. Гардиан успява да получи достъп до заличената част от писмото. В него която Г-жа Уилмсхърст твърди, че Главният прокурор, Лорд Голдсмит два пъти е променял мнението си преди нападението над Ирак. По този начин британското правителство се опита да скрие доказателство, че Главният прокурор смятал войната в Ирак за незаконна около две седмици преди нейното начало. Според говорителя на либералните демократи обществото би трябвало да получи обяснение, защо позицията на Главния прокурор се променила два пъти за толкова кратко време.

Румъния започна разсекретяването на милиони досиета на Тайната полиция “Секуритате” от комунистическия период. В първата фаза на процеса 20 000 файла са предадени на независимият Национален съвет за изследване архивите на “Секуритате”, която ще анализира възможния риск за националната сигурност от разкриването на информацията, съдържаща се в документите. Скоро ще стане ясно дали обвиненията към видни политици, държавни служители, съдии и други публични фигури, за съучастие с тайните служби са верни. Повече от 100 000 досието са изгубени или унищожени по време и непосредствено след революцията от 1989 година срещу комунистическия диктатор Чеушенку.

Сръбският министър на правосъдието, Зоран Стойкович, обеща да предостави офис и телефонна линия на Комисаря по приложението на Закона за достъп до информация след критика на местна неправителствена организация. Проучване на “Прозрачност – Сърбия,” показва, че институциите не изпълняват задълженията си по Закона за достъп до информация, който влезе в сила във Федерацията през ноември 2004. От 151 заявления за достъп до обществена информация, 20 са получили неопределен отговор показва същото проучване.

Сенатската съдебна комисия единодушно прие внесеното от сенаторите Джон Корнин предложение за създаването на Комисия по Забавяне при приложението на Закона за Свобода на информацията. Комисията ще трябва да излага своите препоръки за намаляване забавянето при разглеждане на заявления за достъп до информация пред Конгреса и Президента на САЩ. Предложението бе прието по време на първата Седмица на радостта, кампания на повече от 50 медии, журналисти, университети и Американската асоциация на библиотеките за увеличаване прозрачността и отговорността при работата на правителството.
www.sunshineweek.org.

 

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster