Програма Достъп до Информация
 ПДИ  РадиоNET  Начало  Архив  
  Слушайте ни всеки понеделник от 19 часа в ефира на РадиоNET  
  Tази седмица
   :: Темата
   :: Новините
   :: Гостите
   :: Ви питаме

Предавания
   :: В аванс
   :: 04.07.2005
   :: 27.06.2005
   :: Архив

 

Новините тази седмица /11.07.2005/:

Сливенският окръжен съд реши дело в полза на търсещите достъп до информация. Делото е образувано по жалба на Гражданско сдружение “Обществен барометър” срещу отказа на Областната инспекция по труда в град Сливен да предостави информация, свързана с извършените проверки и съставени актове на общински търговски дружества в област Сливен за периода 1999 г. - 2000 г. Институцията мотивира отказа си с това, че исканата информация е служебна тайна и засяга интересите на трети лица. Сливенските съдии обаче решиха, че срокът за служебната тайна, който според Закона за защита на класифицираната информация е 2 години, е изтекъл. Съдът е задължил Инспекцията по труда да предостави исканата информация и да заплати разноските по делото в размер на 310 лв. на Гражданско сдружение “Обществен барометър”.

Достъпът до информация и участието на обществеността по въпроси свързани с околната среда. Това бяха темите по които адвокат Кирил Терзийски от Програма Достъп до Информация говори пред представители на общинската администрация в град Девня на 8 юли. Оказа се, че в общината няма постъпило нито едно заявление за достъп до информация за 2004 г., което може да бъде индикация или за неосведомеността на гражданите относно правото им за достъп до обществена информация или за отличното изпълнение на задълженията от община Девня съгласно ЗДОИ.

Как да упражняват правото си на достъп до информация обясни Александър Кашъмов на младежи, участници в “Летен младежки практикум”, организиран от фондация “Утре”. На 8 юли ръководителят на правния екип на Програма Достъп до Информация изнесе лекция в Пещера пред бъдещите членове на активното гражданско общество на България относно свободата на информация и Законите, които я гарантират у нас.

Германия вече има Федерален закон за свобода на информацията. На 8 юли Германският Бундесрат прие Закона, след като в началото на миналия месец той бе гласуван от долната камара на парламента. Очаква се Законът да влезе в сила от 1 януари 2006 г. Така след години публични и политически дебати, Федерална Република Германия ще се присъедини към страните от Европейския съюз с действащо законодателство по достъпа до информация. Без закони остават само Люксембург, Малта и Кипър.

25 години навърши Холандският закон за свобода на информацията. Законът е в сила от 1981 г. и задължава всички нива на властта да предоставят достъп до документите си, независимо от формата и етапа от подготовката им. Въпреки това Холандският закон се използва слабо от гражданите. Броят на подадените заявления за последната година е едва 1000. Според експерти причината може да бъде съществуващата обществена нагласа за активно разпространение на информация и доверието на гражданите в институциите. За сравнение, 49 653 заявления за достъп до информация са постъпили в българските административни структури за изминалата 2004 г.

Програма достъп до информация взе участие в международна конференция “Пътища към демокрацията”. На 6 и 7 юли представители на неправителствени организации от Източна Европа и Бившите съветски републики споделиха опита си от процеса на прехода с колеги от Египет, Турция, Ирак, Йордания, Ливан. Ролята на активните граждански организации, влиянието на медиите и подкрепата на международната общност бяха цитирани като най-силни фактори за успеха по пътя към демокрацията. Организатор на конференцията е Международният Форум за Изучаване на Демокрацията към Националната фондация за Демокрация, САЩ. Българският домакин на конференцията беше Център за либерални стратегии.

  Екип
   :: ПДИ
   :: РадиоNET
   :: Водещ
   :: Webmaster

  Контакти
   :: Връзка с предаването
   :: Гореща линия
   :: forum
   :: Въпроси
контакти | за нас | webmaster