Публикации > Информационен бюлетин на ПДИ > Брой 9(177), 2018 г.
ISSN 1313-6496
Събития
Международният ден на правото да знам бе честван за шестнадесети път в София
ПДИ връчи наградите за принос в областта на свободата на информация
Ден на правото да знам 2018
Наградени за Деня на правото да знам 2018

Програма Достъп до информация връчи годишните награди в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията* се проведе на 28 септември 2018 в Литературен клуб „Перото“ – НДК, София.

 

Решението 28 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам бе взето на международна конференция за свобода на информацията през 2002 в София. Това е и датата, на която бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Оттогава 28 септември се чества на петте континента като символ на нарастващото застъпническо движение за свобода на информацията. ПДИ е съосновател и активен член на мрежата. През 2015 година 28 септември бе припознат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация.

 

Специална карта отразява събитията, организирани от застъпниците за свобода на информация по повод Деня на правото да знам през 2018 по целия свят: https://foiadvocates.net/?page_id=10255.

 

По повод празника правният експерт от Article 19 Дейвид Банисар публикува интерактивна карта на законите за свобода на информацията по света: https://www.article19.org/right-to-information-around-the-world/.

 

И тази година в началото на церемонията в България прозвуча песента "Дишай”, създадена през 2011 по поръчка на ПДИ специално за празника. Музиката и аранжиментът са дело на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен, а изпълнението на Андрония Попова - Рони и Михаил Йосифов.

 

Присъстваха представители на неправителствени организации, държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ.

 

„Целта на отбелязването на този ден от Програма Достъп до информация, както и от всички застъпници за свобода на информацията по света е да се напомни, че пред нас има много предизвикателства в областта на правото на достъп до информация. Според Рейтинга на законите за достъп до информацията над 123 държави в света вече имат законодателство. Предизвикателството днес е прилагането, за да  се постигне баланс между двете страни на процеса - институциите, които имат задължения по закона да бъдат прозрачни, и гражданите, които упражняват своето право на достъп до информация.”, каза откривайки церемонията изпълнителният директор на ПДИ д-р Гергана Жулева.

 

Ден на правото да знам 2018
г-жа Диана Ковачева

Поздравления към присъстващите отправи заместник-омбудсманът на Република България Диана Ковачева. „Познавам работата на Програма Достъп до информация от години. Тя е успешна от една страна заради професионализма на колегите, но и на тяхното упорство, на факта, че не се отказват, когато им отказват и знаят, че са в правото си. Правото на информация е в основата на принципите на прозрачност и отчетност на администрацията. То е основно човешко право, независимо от трудния понякога достъп. Правото на информация е и в основата на ефективната разследваща журналистика. Добре е да си напомняме, че информацията е сила. И може би затова се възпрепятства достъпа до тази сила”, подчерта Диана Ковачева.

 

Журито (Александър Кашъмов, Гергана Жулева, Доротея Дачкова, Кирил Терзийски, Николай Нинов, Росен Босев, Стефан Ангелов и Христо Христов) разгледа получените 35 номинации и определи победителите в шестте категории.  

 

Стефан Ангелов от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ” – Тане Пенев и Даниела Караиванова, Петрич ; Димитър Пецов, Силистра; Борислав Лазаров, Пазарджик; адвокат Мария Шаркова; Ралица Кацарска, София; Елена Христова, София; Симеон Георгиев, Дупница.

 

С грамота бе удостоена Елена Христова. „Благодаря на тези, които ме номинираха. Смятам, че през годините е имало далеч повече хора, които са се борили много повече от мен”, сподели тя.

 

Ден на правото да знам 2018
адв. Калин Ангелов

Със „Златен ключ” бе удостоена Мария Шаркова , адвокат от София за използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в изследователската й работа по анализ на съдебните дела за лекарска грешка и като цяло на ефективността на контролните органи в областта на здравеопазването. Наградата от нейно име взе адв. Калин Ангелов.

„Благодаря за наградата от нейно име. Важно е, ние, юристите, да ползваме ЗДОИ, тъй като това е начинът, по който е възможно да накараме администрацията да действа и проверява своята ефективност. Бих казал, че изследването, което направи Мария Шаркова за медицинския деликт, е истински бум в областта”.

 

Росен Босев, журналист от в. „Капитал”, представи номинациите в категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация” – Асоциация на парковете в България и Български институт за правни инициативи.

 

„Златен ключ” бе връчен на Асоциация на парковете за дългогодишно, активно и резултатно използване на ЗДОИ за получаване на информация, необходима за анализи на политиките по опазване на околната среда, както и за аргументирани предложения за подобряването на тези политики.

 

Ден на правото да знам 2018
г-жа Зорница Стратиева

„Искаме да благодарим на ПДИ за цялостната й дейност през годините за постигане на повече прозрачност в управлението на България и за помощта и всички консултации, които сме получавали от нейните юристи по делата по ЗДОИ. Това, което правим е да разпространяваме тази помощ и това познание сред хората и организациите, които се обръщат към нас”,  каза Зорница Стратиева от името на Асоциацията на парковете.

 

С грамота бе удостоен Български институт за правни инициативи.

 

„Тези, които злоупотребяват с власт и правомощия разчитат на нашето невежество. Пожелавам на всички да не сме невежи, особено по отношение на търсене на правата ни и на достъпа до информация, за да можем да осветляваме злоупотребите на тези с власт и правомощия, респективно на тези, които „издевателстват” над нас”, сподели председателят на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер, правейки препратка към романа „Чамкория”.

 

Доротея Дачкова, журналист от в. „Сега“, носител на „Златен ключ“ за 2013, представи номинациите в категорията „Най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация”. Номинирани бяха Валя Ахчиева, БНТ, Емилия Димитрова -Данкова, SevlievoOnline.com, Денис Никифоров, студент в НБУ, Юлиан Христов, OFFNews, Йово Николов, в. Капитал, сайтът „Биволъ”.

 

Валя Ахчиева, водещ и продуцент на предаването „Открито” по БНТ бе отличена с грамота за дългогодишно и целенасочено използване на ЗДОИ за разкриване и потвърждаване на факти за целите на своите разследвания и за отразяването на случай с освобождаването на служител за предоставяне на информация по ЗДОИ на журналистката. “Благодаря за признанието. То радва целия ни екип. Не по-малко ме радва фактът, че само няколко седмици след нашето предаване, новият управляващ на НЗОК, д-р Йорданка Пенкова, е извикала пенсионираната Багряна Маркова и я е възстановила на работа, тъй като с това, че тя е изпълнила задълженията си по ЗДОИ е трябвало да бъде поощрена. Струва се да се изпотиш с едно такова разследване, ако си успял да убедиш поне още един управленец, че има закон и всеки има право да получи достъп до информация“, сподели продължението на случая Валя Ахчиева.

 

Грамота получи и сайтът „Биволъ“ за създаването и поддържането на „Търсачките на Биволъ“ като инструмент за свободно търсене и  засичане на данни в отворен формат от различни държавни източници в полза на прозрачността и отчетността. „Благодарни сме за това признание! Мисля, че „Търсачките на Биволъ“ дават информация, която дълго време липсваше на българското общество“, сподели Димитър Стоянов от „Биволъ“.

 

Ден на правото да знам 2018
г-жа Емилия Димитрова-Данкова

Със „Златен ключ” бе удостоена Емилия Димитрова-Данкова, главен редактор на SevlievoOnline и журналист в сайта “За истината” за последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване и отразяване на теми от обществен интерес в Севлиево и региона. „За мен това отличие означава много. По места сме принудени да работим в една понякога враждебна среда. Нужни са много повече усилия. Благодаря на екипа на ПДИ, който ме подкрепя в търсенето на информация. Благодаря на сайта „За истината“, в който с колеги от страната даваме гласност на различни проблеми. Благодаря на екипа, който подготвя месечния бюлетин на ПДИ, където публикувам голяма част от разкритията, до които съм стигнала, благодарение на ЗДОИ“, сподели Емилия Димитрова.

 

Диана Банчева, координатор на кампанията за Деня на правото да знам от ПДИ, представи номинациите в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация” - РИОСВ-Пазарджик, община Белослав, община Белоградчик, община Троян и Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

Грамота бе присъдена на община Белоградчик за постоянните усилия за изпълнението на задълженията за активна прозрачност, за отношение към съдържанието на секция „Достъп до информация“ като подпомагащо гражданите да упражняват правото си на достъп до обществена информация и отзивчивостта на администрацията и кмета на общината Борис Николов към заявителите.

 

„Досега награждавахте тези, които искат, дойде ред на тези, които дават достъп до информация. Не знам кое е по-трудно от двете, но във всички случаи си струва. Това, че сме сред наградените, за мен показва обективност, тъй като разбирам, че вие помежду си се познавате, а аз днес съм тук за пръв път“, сподели кмета на Белоградчик Борис Николов.

 

Ден на правото да знам 2018
г-н Деян Иванов

Община Белослав бе отличена със „Златен ключ” за постоянните усилия за изпълнението на задълженията за активна прозрачност през последните три години и за водещото място в Рейтинга на активната прозрачност в област Варна и в общия Рейтинг на общините в България. „Поласкан съм, че съм сред такава аудитория, и че получаваме тази награда. Тя е плод на работата на целия екип на общината, на желанието ни да сме по-отворени и открити към хората“, заяви кметът на Белослав Деян Иванов.

 

Адвокат Кирил Терзийски от ПДИ представи номинациите за антинаграда в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите”.

 

Номинирани бяха Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, община Ямбол, д-р Добромир Илковски, изпълнителен директор на МБАЛ „ПУЛС“ – Благоевград, Сдружение „Българска федерация по волейбол“, община Панагюрище, Българска агенция по безопасност на храните и Областните дирекции по безопасност на храните, кметът на община Казанлък - Галина Стоянова, и кметът на община Благоевград - Атанас Камбитов.Ден на правото да знам 2018
адв. Кирил Терзийски

Тази година възражения във връзка с номинациите за антинаграда изпратиха кметът на община Казанлък, кметът на община Благоевград, и БАБХ. Писмата им са публикувани в страницата с номинациите: http://www.righttoknowday.net/nominations/2018/Katinar/.

 

СРАМОТА-та в категорията бе присъдена на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество за продължаващите откази да предоставя информация, въпреки заявките за публичност и отчетност, и въпреки множеството постановени съдебни решения, които отменят отказите, по дела на разследващи журналисти.

 

Антинаградата „Катинар” бе дадена на Българска агенция по безопасност на храните и Областните дирекции по безопасност на храните за негативната практика да отказват достъп до информация по заявления, подадени по електронен път, на основание, че не са подписани с електронен или собственоръчен подпис, което не е изискване по ЗДОИ и нарушава правото на гражданите на достъп до информация.

 

Ден на правото да знам 2018
адв. Александър Кашъмов

Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, представи номинациите в категорията „Най-абсурден или най-смешен случай или практика за достъп до информация”.

Журито реши да връчи за пръв път СРАМОТА в категорията. Тя бе за Министерство на правосъдието заради отказ да предостави копие от отчета за постъпилите заявления за достъп до обществена информация в през 2017, който включва и данни за направените откази и причините за това, на основание наличието на специален ред, когато според самия ЗДОИ институциите са длъжни да публикуват тези отчети на интернет страниците си.

 

Антинаградата „Вързан ключ” бе присъдена на Административен съд – Варна за абсурдната практика да се предадат на Териториална дирекция на НАП – Варна за проверка заявители по ЗДОИ.

 

Пълната обосновка към всяка от получените 35 номинации може да видите на специалната страница за Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations/2018/.

 

 

еремонията за връчване на награди за Деня на правото да знам стана възможна благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo: https://igg.me/at/FOI-Champions-Day-Bulgaria и по банков път.


ПДИ благодари за подкрепата на Здравка Калайджиева, Светлозар Алексиев, Светла Костадинова, Александър Кашъмов, Гергана Жулева, Диана Банчева, Диана Трифонова, Денница Кюранова, Даниела Михайлова, Йорданка Ганчева, Илия Вълков, Фондация Американски научен център – София, и още 4 дарители, пожелали анонимност.


ZikaИмахме и подкрепата на бизнеса в лицето на „ХРАНИ ЖИКА“ ЕООД. 

 © Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.